Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Johansson ägde tidigare Lomma trädgård, och sålde det vidare till bröderna. Se hans reaktion på att hans namn står på flera avtal. Foto: SVT

En av bröderna tog förre ägarens namn: ”Långt över gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har avslöjat att flera skånska kommuner betalat över 12 miljoner kronor till tre bolag som vunnit avtalen med hjälp av falska cv, referenser och intyg. Bakom bolagen står sex bröder – och nu har en av bröderna tagit Lomma trädgård tidigare ägares fullständiga namn.

Under våren 2020 vann bolaget Lomma trädgård upphandlingen av grönyteskötseln i Trelleborgs och Helsingborgs kommuner. På avtalen har bolagen skrivit under med namnet Jörgen Johansson.

Det visar sig att Malmöbröderna som vi granskat köpte bolaget av Jörgen Johansson och efter det tecknade avtalen med kommunerna i namnet Jörgen Johansson.

Ett år senare, i mars 2021, byter den bror som står som styrelseledamot i bolaget namn till Jörgen Johanssons fullständiga namn, inklusive hans mellannamn.

– Men sluta, det här är till att gå långt över gränsen, säger Jörgen Johansson när SVT visar den falska namnteckningen för honom.

”Stor risk att man vilseleder”

Enligt Skatteverket så är namnlagen tillåtande.

– Namnlagens intention är att det ska vara fritt att byta namn, man ska kunna byta flera gånger. Däremot ska man inte ägna sig åt identitetsintrång. Man har ju inte patent på sitt namn, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare Skatteverket.

I vårt fall har en person fått sitt namn utnyttjat . Hur ser ni på det?

– I det här fallet kan jag tycka det är lite märkligt, det är en stor risk för att man vilseleder tidigare kunder som tror att man har med samma företrädare att göra, nu är vi i gränslandet.

SVT Nyheter Skåne har sökt bröderna och bolagen för en kommentar.

Se hela granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet