En minnesstund med en tyst minut hölls under onsdagskvällen för mördade Karolin Hakim. Foto: Privat/Per Lärka

23-åring häktad för medhjälp till mordet på Karolin Hakim

Publicerad

En 23-årig man häktades på fredagen misstänkt för medhjälp till mordet på Karolin Hakim. Enligt åklagare Pär Andersson var måltavlan hennes pojkvän, och dådet planerades under sex dagar.

Mannen greps i tisdags, den 10 september. På fredagsmorgonen begärde kammaråklagare Pär Andersson den 23-årige mannen häktad.

Häktningsförhandlingen hölls under eftermiddagen och tingsrätten beslutade att häktat mannen, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord samt medhjälp till försök till mord och medhjälp till grovt vapenbrott.

23-åringen förnekar gärningen och motsatte sig till häktningen, via sin advokat Jesper Montan.

Tingsrätten anser, precis som åklagare Pär Andersson,  att det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis kan försvåra utredningen.

Måltavlan: Pojkvännen

Åklagarens teori är att måltavlan för dådet på Sergels väg var Karolin Hakims pojkvän.

Enligt häktningsframställan är den 23-åriga mannen misstänkt för medhjälp till försök till mord och försök till grovt vapenbrott under sex dagar, från den 21 augusti till den 26 augusti – dagen då Karolin mördades.

Om det innebär att åklagare Pär Andersson tror att gärningspersonerna suttit förberedda utanför huset, eller har planerat och rekat inför dådet i sex dagar, vill han inte kommentera.

Mannens försvarare är Jesper Montan.

– I nuläget finns det inget att kommentera, säger han.

Åtal ska vara väckt åtal senast den 27 september.

19-åring släpptes ur häkte

Karolin Hakim, 31, sköts ihjäl den 26 augusti strax före klockan tio på Sergels väg på Ribersborg i Malmö. Dagen efter mordet meddelade polisen att de beslagtagit ett misstänkt mordvapen.

En 19-årig man häktades för medhjälp till mord tre dagar senare, med anledning av att den misstänkta flyktbilen tillhörde honom. Men mannen släpptes sedan ur häktet, bland annat efter att ett handstilsprov visat att mannen inte skrivit på handlingarna för ett ägarbyte.

– Man kunde direkt se att min klient inte medverkat till att bilen skrivits över på honom, sa mannens försvarare Therese Ståhlnacke.

19-åringen är dock fortsatt aktuell i mordutredningen.

Förekommer i belastningsregistret

Den 23-årige mannen som nu sitter häktad är skriven i Malmö. Han förekommer i belastningsregistret tio gånger, det mesta gäller trafikbrott. För två år sen dömdes han för misshandel och olaga hot till villkorlig dom med samhällstjänst.

23-åringen spelar i fotboll i ett skånskt fotbollslag. ​Han är sedan några år tillbaka fast anställd på en skola i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet