Polisen spärrade under morgonen av ett område runt dammarna. Foto: Mikael Nilsson

15-årig pojke anhållen för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke är anhållen misstänkt för mordförsök på en vaktmästare vid Pildammsparken i Malmö. Den skottskadade mannen röjde snö i området natten till onsdag när han blev skjuten med flera skott.

Mannen fördes med ambulans till sjukhus och vårdas för sina skador.

– En 15-årig pojke är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök, säger Lars Förstell, informatör på polisen.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Polisen fick larm om en skottlossning strax före klockan två på onsdagsnatten. Där hittade de en skottskadad man utanför ett flerfamiljshus på Roskildevägen norr om Pildammsparken i Malmö.

– Vi har fått in en person med livshotande skador vid tretiden inatt, säger Ylva Bergman, driftansvarig på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Mannen som blev skjuten var en vaktmästare som under natten arbetat med att röja snö i området.

Vid 14-tiden på onsdagen var läget för den skadade mannen fortsatt livshotande.

– Det pågår febril aktivitet på flera håll för att komma fram till varför och hur detta har skett, säger Stephan Söderholm.

Flera vittnen hörde smällar

Enligt polisen hördes flera skott i området och de fick flera uppringningar från boende som hade hört smälla. En del av Roskildegatan spärrades av i flera timmar, först vid sjutiden på morgonen var polisens tekniker klara med arbetet på plats och dörrknackning påbörjades.

Samtidigt genomfördes dykningar i en av dammarna i Pildammsparken i jakt på eventuella bevis.

– Det är naturligt för oss i ett sådant här ärende att försöka göra allt för att hitta det som kan komma att användas i bevisföringen, säger Lars Förstell till SVT Nyheter Skåne.

Några timmar senare på eftermiddagen anhölls den 15-åriga pojken misstänkt för mordförsök.

– Efter att han hörts och delgetts misstanke beslutade jag mig för att anhålla honom på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, säger kammaråklagare Åsa Kristensson vid Malmö åklagarkammare.

Kända sedan tidigare av polis

Inledningsvis greps flera personer, samtliga kända av polisen sedan tidigare.

– De rör sig i kretsar där det förekommer vapen, narkotika och brottslighet av olika slag, säger Lars Förstell.

Alla utom 15-åringen kunde under onsdagen avskrivas från ärendet. Han är anhållen med den högsta misstankegraden – på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Senast på lördag klockan 12 måste åklagaren besluta om han ska begäras häktad.

Inga ytterligare upplysningar kommer att lämnas då utredningen är i ett känsligt och inledande skede.

En man skjuten vid Pildammsparken i Malmö. Foto: Mikael Nilsson

”Man behöver ett genombrott”

– Varje enskilt fall är ett fall för mycket och det här måste få ett slut. Jag fick ganska snabbt information från polisen att man har gripit ett antal personer kopplat till den senaste skottlossningen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– Min förhoppning är att det är personer som varit inblandade redan tidigare och att man får bort dem från gatan nu. Man behöver ett genombrott, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mer i ämnet