Regionhuset i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

En regionanställd polisanmäls för misstänkt muta vid upphandling

Publicerad

En anställd i Region Skåne polisanmäls nu misstänkt för mutbrott i samband med upphandlingen av ett it-verktyg. Det framgår av den polisanmälan som SVT Nyheter Skåne tagit del av.

Datasystemet köptes upp av Region Skåne och Västra Götalandsregionen och skulle användas på vårdcentraler i de båda regionerna. Avtalens maximala värde uppgick till sammanlagt en miljard kronor.

Efter att SVT granskat upphandlingen och it-systemet och hittat misstänkta oegentligheter och brister, avbröts samarbetet med leverantören och Region Skåne tillsatte en extern utredning av de misstankar som framkommit.

Vårdexpressen

Utredningen genomfördes av revisions- och rådgivningsföretaget PWC. Den 15 juni i år blev utredningen klar och rapporten lämnades över till regionen.

Kan ha gett eller fått muta

Region Skåne skriver i sin polisanmälan att: ”Det finns anledning att anta att givande samt tagande av muta förekommit i samband med en offentlig upphandling avseende digitalt anamnessystem Vårdexpressen från leverantören Vårdinnovation Sverige AB.”

Av anmälan som är ställd till polisens nationella antikorruptionsgrupp framgår även att utöver misstanke om muta har PWC gjort flera andra observationer som kan vara av intresse för polisen.

SVT Nyheter Skåne har sökt Region Skånes ekonomidirektör Lars-Åke Rudin för en kommentar men han avböjer intervju, och Region Skånes pressavdelning säger att regionen inte lämnar fler kommentarer utan avvaktar polisens utredning.

Foto: Tomas B Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet