Endast akut tandvård erbjuds – materialbrist orsak

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården Skåne kommer endast att erbjuda akut tandvård från och med imorgon fram till sista juni. Anledningen är att det just nu råder materialbrist på grund av coronasituationen.

Alla inbokade behandlingar och undersökningar kommer att ställas in, meddelar Folktandvården Skåne. Det gäller från och med imorgon torsdag fram till den 30 juni.

Anledningen är materialbrist i spåren av utbrottet av covid-19. Det är främst handdesinfektionsmedel, munskydd och ytdesinfektion det handlar om.

– Vi anpassar vår verksamhet till rådande situation med anledning av covid-19. I Folktandvården Skåne råder det brist på vitala produkter för vår verksamhet. Därför ställer vi tillfälligt om verksamheten så att vi kan ta hand om de som är i störst behov av tandvård. Genom detta bidrar vi proaktivt till sjukvårdens materialförsörjning, säger Marika Qvist, vd för Folktandvården Skåne i ett pressmeddelande.

Nio kliniker i Skåne kommer bedriva akutvård

Istället kommer man enbart att ta emot bokade akuta besök. I Skåne handlar det om nio kliniker i bland annat Malmö, Ängelholm, Kristianstad och Helsingborg.

De patienter som idag har bokade besök kommer att kontaktas av tandvården för att boka om sina tider.

Planen är att tandvårdsklinikerna successivt kommer att återgå till den vanliga verksamheten så snart materialbristen har stabiliserats.

Inga medarbetare kommer enligt planen påverkas negativt av den neddragna verksamheten.
– Vi önskar ha alla våra friska och symtomfria medarbetare på plats för att bedriva akut tandvård och för att vara redo för kraftfull återstart när det är dags, säger Marika Qvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet