Ulf Erlandsson(SD) lämnar alla sina uppdrag. Foto: SVT/ Arkiv

Ulf Erlandsson (SD) lämnar alla sina politiska uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

På söndagseftermiddagen meddelar Ulf Erlandsson (SD) att han lämnar alla sina politiska uppdrag i Hässleholm kommun, detta efter SVT Nyheter Skånes granskning.

”Jag har nu lämnat in avsägelse för samtliga av mina politiska uppdrag i kommunen och bolagsstyrelser. Jag har även begärt utträde ur partiet”, skriver Ulf Erlandsson i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Tidigare under söndagen meddelade Patrik Jönsson att Erlandsson fått förtroende att behålla sin post i kommunfullmäktige, men nu står det klart att han själv beslutat sig för att lämna alla uppdrag.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Efter SVT Nyheter Skånes avslöjanden om att Ulf Erlandsson (SD) vägrat betala tillbaka felaktigt utbetalda ersättningar, haft ett konkursmässigt bolag utan revisor och att det nu avgående kommunalrådet i Hässleholm äger en miljöfarlig industrifastighet där flera personer är folkbokförda, blev hans framtid som representant för Sverigedemokraterna en fråga för partiets ledning.

Under fredagen meddelade partiledningen att de ville att Ulf Erlandsson (SD) skulle avgå. Kort därefter lämnade han sin post som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Måste betala tillbaka för att sitta kvar

Trots partiledningens kritik under helgen uppgav Patrik Jönsson (SD) tidigare på söndagseftermiddagen att Ulf Erlandsson har förtroende att behålla sin plats i Hässleholms kommunfullmäktige, förutsatt att han betalar tillbaka de felaktigt utbetalda ersättningarna.

– Det är ett beslut som partiledningen har tagit. Då ställde jag frågan om kommunfullmäktige också inkluderades och då fick jag till svar att där kunde han sitta kvar. Det förutsätter att dom felaktiga betalningarna korrigeras, sa Patrik Jönsson (SD) till SVT Nyheter Skåne tidigare under söndagen.

Något som nu inte längre är aktuellt.

”Jag känner att detta är det bästa för mig, min familj och mina vänner. Jag önskar ingen annan, oavsett parti , ska behöva utsättas för denna grova smutskastning”, skriver Ulf Erlandsson i mejlet till SVT Nyheter Skåne.

”Förutsätter att pengarna betalas tillbaka”

Har ni kommit överens om att han ska betala tillbaka?

– Jag har sagt till Ulf att jag förutsätter att pengarna ska betalas tillbaka. Gör han inte det så får vi ta en ny runda, säger Patrik Jönsson (SD).

Men inga nya samtal har gjort med Erlandsson under helgen, enligt Patrik Jönsson.

– Han får sitta kvar i fullmäktige om han gör rätt för sig, säger han.

SVT Nyheter Skåne har flera gånger under helgen försökt nå Sverigedemokraternas partisekreterare Rickard Jomshof för kommentarer, utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Mer i ämnet