”Vi är upprörda”, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande om de sju kommunernas senfärdighet och man har på detta sätt kunnat utsätta människor för ”stora hälsorisker”.
– I ena fallet tog det mer än en månad och i det andra närmare två månader, säger Victoria Wahlman, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Motsägs av miljöchefen
I det första fallet handlade det om en djupfryst majsprodukt från Ungern som skulle innehålla listeriabakterier och i det andra innehöll ett kosttillskott ett allergiframkallande ämne som inte var deklarerat.
– Fyra påminnelser skickade vi innan de agerade, säger Victoria Wahlman.
Men att kommunens miljöavdelning skulle ha agerat långsamt motsägs av miljöchefen Erika Fjelkner.
– Samma dag som meddelandet kom in kvitterade vi ut och agerade på dem, säger hon.
”Inte överens med Livsmedelsverket”
Det finns ett europeiskt nätverk för att stoppa farliga livsmedel i handeln. Sedan den första mars ska alla livsmedelskontrollanter vara ihopkopplade via e-post i en särskild brevlåda. I Eslöv säger man att det första varningsmejlen inte kommit till dem.
– Där är vi inte överens med Livsmedelsverket eftersom vi inte har dem i vår inkorg som vi bevakar dagligen, säger Erika Fjelkner.
”Inspektören var på semester”
När Livsmedelverket istället började ringa fick man till slut veta att den ansvariga inspektören var på semester.
– Det har varit en väldig cirkus med telefonsamtal och att man inte har personal på plats som kan agera i ärendet, säger Victoria Wahlman.
– Den ansvariga inspektören var på semester, men brevlådan som man pratar om att vi ska bevaka, den bevakades, säger Erika Fjelkner.
Så ni har inte gjort något fel?
– Det säger jag inte, det finns alltid saker vi kan förbättra.