Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från platsen i klippet. Annsofie Thuresson (M) visar på vilket sätt träden i Kävlinge kapats av okänd person. Foto: SVT

70-tal träd nedsågade i Kävlinge: ”Förfärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal nyplanterade träd har kapats i Kävlinge. Händelsen har polisanmälts, enligt kommunen.

– Jag har otroligt svårt och förstå varför man skulle göra såhär, säger Annsofie Thuresson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge.

Nyligen planterades nya träd i Almelundsområdet i Kävlinge som en del av ett större byggprojekt av ett nytt bostadsområde. Nu har flera av de träden kapats, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, Annsofie Thuresson (M), säger att brottet skett under natten mellan torsdagen och fredagen, och att man nu polisanmält händelsen.

Trädvandalisering

– Det är förfärligt och så onödigt och tråkigt när man ser det här området som man investerat såpass mycket i se ut på det här sättet, säger hon.

Påminner om vandalisering i Lund

Under mellandagarna förra året inträffade en liknande vandalism i Kunskapsparken i Lund. Den gången hade över 150 träd – alla värda mellan 10 000 och 20 000 kronor – sågats av. En total kostnad på ungefär tre miljoner kronor för Lunds kommun.

– Jag satt i torsdags och pratade med en av våra entreprenörer och sa ”Vad skönt att vi blivit skonade från detta” och dagen efter upptäcker vi det, säger Annsofie Thuresson (M).

Kommunen ska träffa entreprenören för bostadsområdet i nästa vecka för att se över skadorna, men träden ska ersättas. Vad kostnaden kommer blir är oklart.

– Jag vet inte vilken person som skulle medvetet såga ner 70 träd på ett område. För mig är det ofattbart.

Om händelserna i Kävlinge och Lund har någon koppling till varandra är inte känt. Polisen kan i nuläget inte kommentera något samband.

Träden planterades nyligen som en start på ett större byggprojekt i kommunen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trädvandalisering

Mer i ämnet