Keramikern Ann-Beth Borselius från Hammenhög är en av få konstnärer på Österlen som lyckats få fullt krisstöd från Konstnärsnämnden. Här arbetar hon i sin verkstad. Foto: Ralf Borselius

Ett fåtal Österlenkonstnärer fick del av regeringens pandemistöd

Publicerad

När Konstnärsnämnden fördelade regeringens pandemistöd till konstnärer gick nästan 3,2 miljoner kronor till medlemmar i Östra Skånes konstnärsgrupp som arrangerar konstrundan på Österlen. Men fördelningen är ojämn.

Statliga Konstnärsnämnden fick i samband med coronapandemin ett regeringsuppdrag att i tre omgångar fördela krispengar till landets yrkesverksamma konstnärer för att kompensera för inkomstbortfall på grund av inställda eller uppskjutna uppdrag.

För att få pengar har konstnärerna behövt styrka hur stort intäktsbortfallet har varit och det så kallade krisstipendiet har gått att söka i tre omgångar.

Coronavirus i Skåne

Några få har fått större summor

De 118 konstnärer som ingår i Östra Skånes konstnärsgrupp har totalt fått närmare 3,2 miljoner kronor av regeringens krispengar, men fördelningen är ojämn. Några konstnärer har fått pengar flera gånger om, medan de flesta inte har fått något stöd alls.

14 av de konstnärer som ingår i gruppen utmärker sig genom att ha fått krisstipendium varje gång de har sökt. Totalt 129 000 kronor vardera. Stipendiet är skattefritt och mottagarna behöver inte redovisa hur pengarna används.

”Har gett arbetsro”

En av dessa 14 är keramikern Anne-Beth Borselius från Hammenhög.

– Krisstipendierna har betytt att jag har kunnat fortsätta arbeta utan oro för ekonomin. För mig är konstrundan den tid på året då jag säljer mest konst och den ställdes ju in under två år, säger Anne-Beth Borselius.

Andra i konstnärsgruppen har fått krisstipendium vid ett eller två tillfällen, men de allra flesta, 88 stycken, har inte fått en krona.

– Jag jobbar inte med konsten på heltid. Jag tyckte att de som gör det ska få del av pengarna, så jag ansökte aldrig, säger Tomelillakonstnären Mette Wide.

Alla har inte fått pengar

Enligt Christel Lundberg, verksamhetsledare på Tjörnedala konsthall, var den första omgången av stödet svår att få. Det krävdes ett kontrakt på en inställd utställning och att konstnären kunde redogöra för sina förluster. Sedan ändrades reglerna så att det blev lättare att få krisstöd än vanliga stipendier.

– Alla har inte sökt pengar men många av dem som sökt har fått krisstöd, säger Christel Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet