Polis utanför ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö för gränskontroll. Foto: TT/Arkiv

EU säger ja till gränskontroller av säkerhetsskäl

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen föreslår som väntat att interna gränskontroller i Schengen-området ska kunna införas om det finns allvarliga hot mot den inre säkerheten.

Förslaget öppnar för att de länder som nu infört gränskontroller med anledning av flyktingkrisen – däribland Sverige – ska kunna fortsätta med kontrollerna även efter att nuvarande tillstånd löper ut i november.

Framför allt Danmark har tryckt på hårt för att fortsätta med sina kontroller. Men gränskontrollerna är ett tillfälligt undantag från Schengen-reglerna.

Dock krävs att länderna hittar andra argument än de nuvarande.

– Inga interna gränskontroller med anledning av flödet över Östra Medelhavet kommer att vara möjliga efter den 12 november, betonar EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel.

– Alla medlemsstater har möjligheten att införa tillfälliga inre gränskontroller för andra hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten. Men alla medlemsstater behöver påminnas om att återinförandet av gränskontrollerna bara är en sista utväg, säger Avramopoulos.

Framför allt Danmark har tryckt på hårt för att fortsätta med sina kontroller och har tillsammans med Frankrike, Tyskland, Österrike och Norge lagt ett eget förslag om hur reglerna bör ändras. Dagens förslag från kommissionen är dock mer strikt än vad de fem länderna velat ha.

I maj rapporterade SVT Nyheter Skåne att 100 nya gränskontrollanter anställts vid Skånepolisen för att sköta gränskontrollerna.

Då var det oklart om gränskontrollerna skulle komma att förlängas efter november – vilket EU nu sagt ja till.

– Vi får se när vi kommer fram lite närmare i november kring den frågan, sade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (s) till Ekot då.

EU-kommissionen föreslår nu samtidigt att Bulgarien och Rumänien ska godkännas som fullvärdiga medlemmar i Schengen-zonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gränskontroller

Mer i ämnet