Vid lunchtid demonstrerade EU-migrander framför Stadshuset i Malmö, sedan flera boenden stängts den senaste tiden. Foto: Agnes Henriksson

EU-migranter demonstrerade framför Malmö stadshus

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid demonstrerade återigen EU-migrander framför Stadshuset i Malmö. Detta sedan flera av deras tillfälliga boenden stängs.

Både Johanneskyrkan och kulturföreningen Kontrapunkt stängde förra veckan dörrarna för EU-migranterna. Dessförinnan hade kommunens tillfälliga härbärge stängt i mars.

Ett 70-tal EU-migranter delade ut flygblad med uppmaningar till Malmö stad och allmänheten om hjälp att hitta lagliga platser att ställa bilar och husvagnar på. Även hjälp med sovplatser, rum eller lägenheter efterlystes.

”Allting tas ifrån oss”

Nätverket för Romers Rättigheter har skickat ut ett pressmeddelande, där flera av EU-migranterna får komma till tals:

”Vi protesterar mot att allting tas ifrån oss. Vi behöver akut hjälp att hitta någonstans att bo. Vi har ingenstans att ta vägen. Vi vill inte sova på gatan eller ställa bilar och husvagnar på platser där de inte får stå. Vi vill bara hitta någonstans att vara som funkar för oss och som funkar för Malmö!” skriver en av dem.

Sover på gatan

För SVT Nyheter Skåne berättade en kvinna att hon numera bor på gatan.

– Det är mycket svårt. Vi har problem med folk som inte gillar oss, rasister och så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.