Advokat Ingela Hessius och tidigare överåklagaren Sven Erik Alhem. Foto: SVT / TT

Experterna: ”Det här är slutgiltigt”

Publicerad

Peter Madsen dömdes till livstids fängelse i både byretten och landsretten. Att fallet även kommer att tas upp i Højesteret, Danmarks motsvarighet till Högsta domstolen, är inte troligt enligt experter SVT Nyheter pratat med.

– Det är mycket ovanligt med livstidsdom i Danmark. Men detta är ett mycket speciellt fall. Jag hoppades och trodde innerst inne att domen skulle bli densamma i landsretten som i byretten, säger Ingela Hessius, advokat.

– Det är svårt att veta om de tar upp fallet även i Högsta domstolen. Det skulle man inte göra i Sverige i alla fall, fortsätter hon.

Mordet på Kim Wall

Men först handlar det om Peter Madsen väljer att överklaga.

– Skulle han sedan få upp målet i högsta instans tror jag att utfallet kommer att bli detsamma, säger Ingela Hessius.

Højesteret tar ytterst sällan upp ärenden rörande bevisvärdering. Vilket det rör sig om i Peter Madsens fall.

”Fullständigt uteslutet att det tas upp igen”

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är övertygad om att sista ordet nu är sagt.

– Jag tror inte ett dyft på att det här kommer tas upp igen. Det var en enhällig landsrett och detsamma i byretten. Även det sunda förnuftet säger att det här är en synnerligen farlig person. Så vad annars kan man tänka sig för straff. Jag tror att det här är slutgiltigt. Det är fullständigt uteslutet att det här tas upp igen, säger han.

”Korrekt straff”

Däremot tror han att Peter Madsen kommer att försöka överklaga.

– Men det ska behöva vara prejudicerande för att Högsta domstolen ska ta upp det och det är inte det här. Det här handlar bara om strafflängd. Det är inget snack om att det här är ett korrekt straff, säger Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet