Visa alla (5)

Kraftig explosion i Malmö – polisen: ”Det här är något större”

Publicerad

En kraftig explosion hördes över stora delar av Malmö vid midnatt. Det är stora skador på en restaurang vid Rosengårds centrum i Malmö.
– Med tanke på att det här har hörts så långt som det gjort så är det här något större, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl Region Syd.

Larmet kom till polisen klockan 23.57 på tisdagskvällen. Någonting hade då exploderat vid en restaurang på Dicksons väg i Malmö.

Polisen fick in samtal om explosionen från flera delar av Malmö. Och enligt SVT:s reporter på plats, Mikael Nilsson, har smällen hörts över stora delar av stan.

– Det har hörts över så gott som hela stan. Folk säger att det har hörts ända ner till Västra hamnen, säger han.

Polisen: ”Det är något större”

Explosionen har lett till stora skador på en restaurang. De största skadorna är på baksidan av fastigheten, precis vid en gång- och cykelväg.

– Delar av fasaden och taket har rasat samman och det är stora skador inne i restaurangen. Samtliga fönster har blåsts ut. Det ligger utspritt byggmaterial från platsen cirka 20 meter från byggnaden, säger Mikael Nilsson.

Foto: Mikael Nilsson

Nationella bombskyddet kallades in till platsen. Polisen har redan konstaterat att den här explosionen verkar vara större än tidigare detonationer i Malmö. Exakt vad som har exploderat är däremot ännu oklart.

– Det brukar oftast inte vara bomber i sådana här fall, utan så kallade bangers. De hörs också högt, men bara i närområdet. Med tanke på att det här har hörts så långt som det gjort så är det här något större, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl Region Syd.

Kan ha fångats av övervakningskameror

Polisen spärrade av ett område runt byggnaden där bomb- och kriminaltekniker arbetat. Polisen har fått in flera vittnesuppgifter från platsen – men det bästa spåret just nu antas vara kameraövervakningen på platsen. Flera övervakningskameror finns i närheten av restaurangen.

Polisens bombtekniker på plats vid gatuköket sent under natten mot onsdagen. Foto: Mikael Nilsson

– Vi har ett antal kameror i området. Det skulle förvåna mig om det inte är något som finns på dem, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl region syd.

– Teknikerna var klara på platsen runt halv sex i morse och avspärrningarna hävdes i samband med det. De har inte hunnit sammanställa det arbetet än, säger polisens presstalesperson Kim Hild till TT.

Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats av explosionen.

– Vi har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse med tanke på smällens karaktär. Det var en otroligt kraftfull smäll som orsakade omfattande skador på fasaden, säger Kim Hild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer