Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar eleverna Elias Westerberg, Hampus Andreasson, Nellie Olsson och Rebecca Herman om hur det varit på Färsingaskolan i Sjöbo efter skyddsstoppet för snart ett år sedan. Foto: Erika Dahlin Jönsson

Explosioner och bränder stängde Färsingaskolan: ”Lugnare nu”

Publicerad

Explosioner, vandalisering och våld. För snart ett år sedan stängdes Färsingaskolan i Sjöbo tillfälligt. Elever och lärare vittnar nu om att det blivit lugnare. Men många problem finns kvar och polisen har under hösten gjort regelbundna besök på skolan.

Problemen på skolan blev en riksnyhet i februari i år. Mest uppmärksamhet fick kanske problemen med råttor på toaletterna. Men det var när en hemmagjord bomb smälldes av i ett omklädningsrum som huvudskyddsombudet valde att stänga skolan tillfälligt.

– Det var väldigt mycket som hände. Brandlarm och explosioner och man visste aldrig när det skulle hända, säger Nellie Olsson som nu går i nian på Färsingaskolan.

Färsingaskolan i Sjöbo

Skolan fick mer resurser

Flera åtgärder sattes in och när SVT Nyheter Skåne besöker skolan ett år senare säger alla vi är i kontakt med att utvecklingen går åt rätt håll.

– En viktig anledning är helt enkelt att vi fått mer resurser och mer personal, säger Anders Wijk, lärare.

Fortsatta problem med bränder

Samtidigt har räddningstjänsten i Sjöbo ryckt ut till skolan vid sju tillfällen under höstterminen efter bränder i bland annat papperskorgar och skåp. Och polisen gör regelbundna besök på skolan.

– Vi har ett samarbete med polisen då de är här och träffar oss och eleverna. Sen har vi också mer riktade insatser när narkotikahundar går igenom skolan några gånger per termin, säger rektorn Joakim Wijkander.

Hör mer i klippet om vilka fler åtgärder som vidtagits för att försöka vända utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färsingaskolan i Sjöbo

Mer i ämnet