Det vackra vädret hade lockat många besökare till stranden i Skanör under lördagsförmiddagen. Foto: Firas Razak

Extra badbussar sätts in i Skåne – vill undvika trängsel

Uppdaterad
Publicerad

Helgens värmebölja förväntas locka besökare till Skånes stränder. Därför sätter Skånetrafiken in extra bussar som kan transportera badsugna till bland annat Falsterbo, Åhus och Ribban i Malmö.

Det ska bli uppemot 30 grader varmt i helgen. För att undvika trängsel på bussarna, som kör till några av Skånes populäraste stränder, blir det tätare trafik till Ribban i Malmö, Falsterbo, Lomma, Dalby stenbrott och Åhus.

I Helsingborg finns en standby-buss som sätts i trafik där trycket blir som störst i helgen.

Coronavirus i Skåne

– Vi har gjort det vi kunnat för att sätta in extra trafik och tillmötesgå skåningarnas längtan efter att komma ut till havet och bada. Men vi behöver ändå resenärernas hjälp för att undvika trängsel, säger Saman Tondnevis, chef för affärsområde buss hos Skånetrafiken.

Vädjar till resenärerna

Skånetrafiken ser gärna att folk cyklar eller promenerar till stränderna istället för att åka buss. Till de som trots allt väljer att åka buss har Saman Tondnevis en vädjan:

– Ser det fullt ut kanske du kan vänta på nästa buss. Eller kanske cykla eller ta en annan linje som stannar lite längre från stranden. Hjälps vi alla åt med att ta ansvar så hoppas vi kunna undvika trängsel.

Ingen rusning efter munskydd

Det har hittills inte varit någon rusning efter de munskydd som Skånetrafiken delar ut på sina kundcenter i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. Hittills har 16 000 av 50 000 delats ut.

– Det har varit störst intresse i Malmö och minst i Kristianstad, säger Maria Nyman, chef för affärsområde tåg hos Skånetrafiken.

Det vackra vädret hade lockat många besökare till stranden i Skanör under lördagsförmiddagen. Foto: Firas Razak

De som har ett månads- eller periodkort kan hämta två munskydd hos Skånetrafiken.

– Personligen tycker jag det är bra om resenärerna använder munskydd men vi kan inte kräva det, säger Saman Tondnevis.

Här förbättras turtätheten i helgen:

Linje 7 i Malmö (till Ribban)

Istället för 15-minuterstrafik planeras 7,5-minuterstrafik mellan klockan 10 och 18 (med lunchuppehåll mitt på dagen).

Helsingborg

En standby-buss  står redo att rycka ut där och när flest reser, primärt på linje 220.

Falsterbo

Linje 100

Det sätts in en extra buss varje timme på förmiddagen till strax efter lunch från Malmö mot Falsterbo och från Falsterbo mot Malmö sent på eftermiddagen under tidig kväll.

Lomma

Linje 133

Lördag och söndag går två extra bussar från Södervärn mot Lomma mitt på dagen och två extra från Lomma till Malmö på eftermiddagen.

Linje 139

Lördag och söndag: 8 extra bussar sätts in från Lund mot stranden och 7 extra tillbaka.

Dalby Stenbrott

Linje 160

En extra buss varje timme mot Veberöd Öster under delar av dagen.

Åhus

Det blir extra bussar varje timme mellan Kristianstad och Åhus. Antalet avgångar beror på antalet resenärer. Det går en extra buss från Åhus till Kristianstad sen eftermiddag och tidig kväll.

Källa: Skånetrafiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet