Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I de åtalades telefoner har polisen hittat bilder där några av de inblandade poserar med smycken de misstänks ha lurat till sig. Foto: Polisens förundersökning

Falska poliser lurade äldre på smycken och pengar – 13 personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Tretton personer åtalas vid Malmö tingsrätt för ett 50-tal åldringsbrott, där de åtalade uppgett sig vara poliser. Via samtal och hembesök har de lurat folk på bankkortsuppgifter, kontanter och värdesaker.

Fyra av de åtalade misstänks vara huvudgärningsmän, som planerat och ringt upp målsäganden. Enligt åtalet ska de andra misstänkta sedan hjälpt till att fånga upp pengarna, utklädda till poliser.

De totalt tretton åtalade är misstänkta för bland annat grovt bedrägeri, inbrottstöld samt föregivande av allmän ställning.

Värde på runt två miljoner

Enligt kammaråklagare Lena Körner på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, rör det sig om ett 50-tal åldringsbrott.

– De har ringt upp äldre, mestadels kvinnor, och påstått att det hänt någonting i närområdet. Sedan har man sagt det kommer att komma en polis och hämta värdesaker och bankkort. Man har också begärt ut koder på bankkort, säger hon.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Det är mycket pengar. Exakta summor har vi inte, men lågt räknat är det ett par miljoner.

Brott på flera platser i Sverige

De misstänkta, som enligt åklagare ingår i en kriminell organisation, har begått brotten på flera olika platser i Sverige, bland annat Malmö och Helsingborg. Flera polisområden har varit med i utredningen.

I klippet högst upp ser du polisens bilder från tillslagen hemma hos ligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.