Noémie Foullon får inget covidbevis trots att hon är dubbelvaccinerad. Foto: Victor Pandurescu / SVT

Hon får inget covidbevis – trots dubbla sprutor

Publicerad

20-åriga Noémie Foullon erbjöds, liksom andra utländska medborgare som befinner sig i Sverige, att vaccinera sig. Hon har tagit båda sina doser men är nu en av 2974 personer som inte kan få ett covidbevis via E-hälsomyndigheten.

– Jag är blockerad på grund av den digitala byråkratin, säger hon.

Noémie Foullon har bott Sverige i drygt ett år. Hon kom hit när hemlandet Frankrike gick in i stränga nedstängningar för att arbeta och efter många turer hos svenska myndigheter lyckades hon få det samordningsnummer som ersätter personnumret i myndighetskontakter för människor som befinner sig i landet tillfälligt.

Krävs svenskt personnummer

Eftersom även utländska medborgare erbjuds vaccin i Sverige passade hon på att boka en tid så snart det öppnades för hennes åldersgrupp. Hon ville vara fullvaccinerad innan hon åkte hem till Frankrike för att påbörja sina universitetsstudier, men när hon skulle beställa sitt covidbevis uppstod problem.

Saknar man svenskt personnummer kan man inte få något bevis.

– Inte än. Men vi är på frågan och det är den åtgärd vi har högst prioriterad nu, att få en lösning för de människor som har samordningsnummer, säger Annemieke Ålenius som ansvarar för covidbevisen på E-hälsomydigheten.

Närmre 3 000 berörs

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det i nationella vaccinationsregistret 2 974 personer med samordningsnummer som vaccinerats mot covid-19. Vill de bara röra sig inom Sveriges gränser har de inget behov av covidbeviset men för Noémie är det bråttom. Hon åker hem om en knapp vecka och i Frankrike behövs det digitala beviset för nästan allt.

– Jag får ingen frihet. I Frankrike är man blockerad överallt. Du kan inte gå på bio, åka tåg eller gå i skolan om du inte har ett digitalt bevis.

Hennes förhoppning är att det intyg som vårdcentralen till slut gav henne ska gå att omvandla till ett franskt covidbevis. Men eftersom hennes vaccinationer bara finns dokumenterade i det svenska vaccinationsregistret är det inte säkert att det går. Och trots att frågan är prioriterad hos svenska E-hälsomyndigheten räknar man inte med en tillräckligt snabb åtgärd i Noémies fall. En lösning ska vara på plats under september månad.

– Det tar lite längre tid än en vecka. Det kommer vi inte klara av. Men jag har gott hopp om att vi löser det ganska snart, säger Annemieke Ålenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.