Det har blivit färre djurskyddskontroller på plats på grund av pandemin, enligt Henriette Bonde Nordström, chef för djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Skåne. Foto: Drago Prvulovic/TT

Färre djurskyddskontroller under pandemin

Publicerad

Länsstyrelsen i Skåne har genomfört färre djurskyddskontroller på plats under pandemin. En av förklaringarna är att personal behövt arbeta med pandemitillsyn.

2019 genomförde länsstyrelsen Skåne 1 295 djurskyddskontroller. Under 2020 hade de fysiska kontrollerna minskat till 985, visar siffror från Jordbruksverket.

– Att vi har gjort färre fysiska kontroller har att göra med att vi vill minska de sociala kontakterna. Vi har i största möjliga mån försökt hantera så många ärenden som går från kontoret, säger Henriette Bonde Nordström, chef för djurskyddsenheten på länsstyrelsen.

En del av arbetsstyrkan har flyttats till stabsarbete och för att arbeta med tillsyn på enheten för pandemitillsyn.

– Med färre arbetskrafter måste man också omdirigera till där vi ser att man kan göra den största djurskyddsnyttan. Det har varit anmälningsärenden och uppföljande kontroll, säger Henriette Bonde Nordström.

Digitala kontroller ses som komplement

– Vi har lärt oss under pandemin att göra våra kontroller mer administrativt och vi har blivit bra på att göra det. Jag ser det som ett komplement till de fysiska kontrollerna.

2020 hade Skåne runt 6 700 livsmedelsproducerande gårdar. Länsstyrelsen i Skåne har sedan tidigare ett mål om att tio procent av gårdarna ska kontrolleras varje år, men det har enligt Henriette Bonde Nordström redan tidigare varit svårt att uppnå.

– Pandemin har inte påverkat oss jättemycket när det kommer till rutinkontroller på livsmedelsproducerande gårdar. Vi har gjort något färre än i vanliga fall, till förmån för de kontroller där vi ser de största djurskyddsbristerna.

Vad kan det få för konsekvenser att man genomfört färre rutinkontroller?

– Konsekvenserna kan bli en sämre djurhållning än vad det hade kunnat bli om vi varit där och sett bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.