Varken Eva Meyermans Spelmans eller Bavo Tengio, båda internationella studenter, tvekade på att komma till Sverige för att plugga i höst. Foto: Alice Mutambala/SVT

Färre internationella studenter kommer till Sverige i höst

Uppdaterad
Publicerad

Under kommande dagar anländer många internationella studenter till Sverige, men de är betydligt färre i år än vid tidigare terminsstarter. Trots den pågående pandemin är studenterna inte speciellt oroliga över att vara i ett nytt land bland nya människor.

På Lunds centralstation möts de internationella studenterna upp av volontärer som ska guida dem genom deras första dagar i Sverige. Studenterna är glada över att ha kommit fram till sin studieort, efter månader av osäkerhet kring resande och restriktioner.

– Jag var väldigt glad, jag har tänkt “när ska de låta mig åka till Sverige?”, säger Bavo Tengio.

Coronavirus i Skåne

Coronapandemin har lett till att långt färre internationella studenter kommer till Sverige i år. Förra hösten kom ungefär 19 000 studenter från andra länder till svenska universitet och högskolor. I höst väntas siffran nästan halveras.

Både i Lund och i Malmö kommer drygt hälften så många internationella studenter jämfört med förra hösten. Och trenden ser ungefär likadan ut på andra svenska lärosäten. Umeå universitet tog emot 535 internationella studenter förra hösten. Denna terminen väntas antalet bli ungefär 330 personer. I Linköping har siffran sjunkit från 281 internationella studenter till 215.

Även universiteten i Göteborg och Uppsala ser ett kraftigt minskat antal internationella studenter som kommer i höst.

Många bor kollektivt

Inom Lunds universitet är drygt hälften av de boenden som hyrs ut till internationella studenter korridorsrum. I vissa av dem delar studenterna kök, duschar och toaletter.  

Känner du någon oro över ditt boende?

– Kanske över hygienen, eftersom man inte känner varandra. Men det är bara det, annars är jag förväntansfull, säger Eva Meyermans Spelmans.

- I en korridor så träffar du alltid samma människor, vilket för mig är en anledning att inte känna mig otrygg, säger Mika Rebensburg.

Internationella studenter i Sverige

Lund

HT-2020: cirka 1000 internationella studenter

HT-2019: cirka 2000 internationella studenter

Malmö

HT-2020: 27 utbytesstudenter, 333 avgiftsbelagda studenter

HT-2019: 133 utbytesstudenter, 618 avgiftsbelagda studenter

Linköping

HT-2020: 215 avgiftsbelagda studenter

HT-2019: 281 avgiftsbelagda studenter 

Umeå

HT-2020: 330 internationella studenter

HT-2019: 535 internationella studenter

Uppsala

HT-2020: 77 utbytesstudenter, 659 avgiftsbelagda studenter

HT-2019: 281 utbytesstudenter, 681 avgiftsbelagda studenter

Göteborg

HT-2020: 453 avgiftsbelagda studenter

HT-2019: 495 avgiftsbelagda studenter

Stockholm

HT-2020: 257 internationella studenter

HT-2019: 584 internationella studenter

Vissa lärosäten skiljer mellan avgiftsbelagda studenter och utbytesstudenter (till exempel de från EU som åker inom Erasmusprogrammet).

Siffrorna ovan är inte slutgiltiga, eftersom terminen på många av skolorna börjar i september och man vet först då exakt hur många internationella studenter som faktiskt har kommit.

Linnéuniversitetet i Växjö har ännu inga siffror på antalet internationella studenter som beräknas komma i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet