Fartygsolyckan utanför Ystad: Olja läcker ut från danska fartyget

Uppdaterad
Publicerad

Efter fartygsolyckan utanför Ystad ligger det kapsejsade fartyget fortfarande i vattnet nordost om Simrishamn i väntan på bärgare. Under Kustbevakningens pressträff på onsdagen framgick att hon kantrat och börjat läcka olja.

– Aktern har sjunkit ner, det kan vara så att den står på botten. En del oljeskvättar har kommit ut så att man ser strimmor av olja på ytan, säger Erik Svensson från Kustbevakningen. under onsdagens presskonferens.

Hur allvarligt utsläppet är vet man inte i nuläget men man har flygplan i luften som ska se över situationen och dykare på plats för att undersöka om aktern står på botten. I fall att det skulle bli aktuellt har man även bett om att få tillgång till länsor för att kunna fånga upp stora mängder olja så att den inte sprider sig.

Fartygsolyckan utanför Ystad

– Av de första indikationerna låter det dock inte som det är några stora mängder vi kan se, säger Erik Svensson.

Han förklarar även att det finns risk för att fartyget sjunker helt men att det inte kommer att påverka själva bärgningen – dock kan det göra att den tar lite längre tid.

Bärgning av fartyget

– Vi har ett bärgningsbolag som skickat hit bärgare som är på plats. De har satt ihop en bärgningsplan som vi kommer att se över tillsammans med Transportverket, säger Peter Ryman från Kustbevakningen.

I nuläget är det oklart när pråmen som ska bogsera fartyget kan vara på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartygsolyckan utanför Ystad

Mer i ämnet