Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inspelningarna har gjort kring Vombsjön och Dalby i en fiktiv småstad. Just här har tjejerna åkt in till storstaden på att festa loss. Inspelning i baren på Slagthuset i Malmö. Foto: Johan Dernelius

”Fejk” – ett nytt mysteriedrama med tjejer i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Röken ligger tung och musiken dunkar rytmiskt. Folk dansar och festar. Men det är inte på riktigt. Klockan är strax efter lunch och runt om de festande ungdomarna står ett gäng koncentrerade filmarbetare. Det är sista inspelningsveckan av SVT-serien ”Fejk”.

SVT Malmö har tidigare producerat serier som ”Eagles” och ”Festen”. Nästa stora satsning heter ”Fejk” och handlar om unga tjejers situation.

– Vi vänder oss till målgruppen 16-29 år som då också är en väldigt viktig tid i ens liv. Det är en grupp som SVT nu vill satsa på. Det handlar om viktiga frågor som identitet och tjejers utsatthet i förhållande till killars, säger regissören Maria Karlsson Thörnqvist.

Sångerskan Renaida Braun spelar den naiva ”Marie” och skådespelaren Felicia Kartal spelar den manipulativa ”Faye” i serien ”Fejk”. Foto: Johan Dernelius/SVT

Bror kommer från samma material

En annan aktuell ungdomsserie från SVT Malmö är ”Bror” – som handlar om ett gäng killar och är inspelad i Eslöv.

Båda serierna har skapats genom samma metod – att intervjua ungdomar om deras intressen och levnadsvillkor för att i slutändan hitta angelägna ämnen att skildra.

– I manusarbetet har det varit oerhört värdefullt med djupintervjuer för att få förståelse, men också för att fånga upp språket och hur ungdomar kommunicerar med varandra. Många ville vara med på intervjuerna och det blev ofta överraskande djupa samtal, säger Maria Karlsson Thörnqvist.

”Fejk” har premiär våren 2023 och innan dess kan man i augusti se ”Bror” på SVT Play,

Regissören och manusförfattaren Maria Karlsson Thörnqvist har i ”Fejk” skrivit ett drama för unga vuxna. En åldersgrupp som nu SVT satsar på. Foto: Johan Dernelius

Fejk

Den nya serien Fejk är en mörk och mystisk historia som handlar om tjejers situation – vad man som tjej måste göra som inte killar behöver.

6 x 30-minutersavsnitt.

Premiär på SVT Play under början av 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.