Syed Latif fick jobb via Linkedin, nu utvisas han. Foto: Olle Liman

Fick jobbet via Linkedin – i morgon utvisas han

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen transporterar migrationsverket Syed Latif till Kastrups flygplats. På måndagen fick han avslag på sin begäran om resning. Nu verkställs utvisningen.

Syed Latif tvingas lämna Sverige efter sex år. Hans fel var att han fick jobb på ett växlingskontor i Malmö via en annons på Linkedin. Därför utvisas han till Bangladesh.

Syed Latif hoppades in i det sista på en lösning – ett rättvist beslut, som han säger. Men på måndagen avslog Högsta förvaltningsdomstolen hans resningsansökan.

Utvisade Syed Latif

– Jag har gjort allt som en invandrare måste göra i Sverige. Jag har gjort mycket för samhället. Jag har startat språkcafé, många kommer och lär sig svenska.

Stark kritik

– Jag har jobbat och betalat skatt i två år. Jag pluggade utan att ta lån från CSN. Jag har gjort allting en person måste göra.

Det är många som stöttat Syed Latif i hans kamp om att få stanna. Flera politiker, som europaparlamentarikern Fredrick Federley är mycket kritisk till att han inte får arbetstillstånd bara för att han fick jobbet via Linkedin och inte via arbetsförmedlingen.

Migrationsverket och domstolarna anser att annonsen inte gjorts synlig inom hela EU, trots att Linkedin är tillgängligt för alla med en dator.

Får söka hemifrån

I sin första intervju om fallet är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kallsinnig till kritiken.

– Sverige har väldigt liberala regler för arbetskraftsinvandring. Då får han åka hem och söka därifrån, precis som för alla andra, säger Morgan Johansson (S).

Ministern hänvisar till regler inom EU.

– Hela frågeställningen handlar ju om tjänsten kan anses vara utlyst inom hela EU. Då har man dragit slutsatsen att det är den inte.

Handlar om EU-regler

– Ska man ändra på detta handlar det i slutändan om EU-regler. Samtidigt tycker jag det är viktigt att de här tjänsterna utlyses så att alla kan del av dem.

Men Linkedin har fler lediga jobb än Eures, som arbetsförmedlingen använder. Är det rimligt att Linkedin inte ska kunna räknas?

– Men som sagt, det är den bedämning myndigheterna har gjort mot bakgrund av den lagstiftning som finns, säger Morgan Johansson.

”Jätteledsen”

Syed Latif har inte varit i Bangladeshpå sex år. Han ska flytta in hos föräldrarna igen. Även om han följer justitieministerns råd är han osäker på om en arbetsgivare vill anställa någon som måste vänta på arbetstillstånd.

– Man vet aldrig hur lång tid det tar att få arbetstillstånd. Jag vet andra som fått vänta 17 månader och i två år, säger Latif Syed, som känner ett stort stöd efter att hans fall uppmärksammats.

– Jag är jätteledsen, men jag är tacksam för att många människor ställt sig upp mot ett orättvist beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisade Syed Latif

Mer i ämnet