Fladdermöss kan stoppa vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

När nya vindkraftverk ska byggas är det inte säkert att grannarnas rädsla för ljud är projektörernas största hot. I Hässleholms kommun har en ytterst tyst varelse nyligen satt stopp för ett helt bygge.

Den som vill bygga vindkraftverk i Skåne nuförtiden kan knappast räkna med att det sker utan motstånd. Vid Tollaskogen utanför Hässleholm har företaget Billyvind försökt sen 2006.

Först sa kommunen nej. Företaget överklagade och fick godkänt av Länsstyrelsen. Därefter var även kommunen med på tåget, men beslutet överklagades av en granne.

Fokus vindkraft – #dinröst

Många turer

Turerna har minst sagt varit många, och än så länge snurrar inga kraftverk på platsen. Det senaste som hänt är att Länsstyrelsen satt stopp för planerna eftersom det inte gjorts en tillräckligt omfattande fladdermusinventering.

-Men det här är mitt ute på en åker, och där finns i allmänhet inte fladdermöss. Därför måste vi nu hålla på och mäta en hel sommar, säger Agneta Paulsson, VD på Billyvind.

Kan utgöra fara

Vintertid hänger fladdermössen helst i Tykarpsgrottan några kilometer från den planerade parkplatsen. Här finns rödlistade arter som måste garanteras skydd.

-Det är mer eller mindre krav i alla vindskraftsprövningar att man gör en inventering av vilka fladdermöss som finns i området, säger Göran Fagerström, miljöhandläggare på Länsstyrelsen.

Ett vindkraftverk kan dels utgöra fara för de fladdermöss som helt enkelt kommer för nära. Men även de vägar och andra byggen som följer med ett vindkraftverk anses kunna ställa till det.

Ger inte upp

Nu lägger ärendet hos mark och miljödomstolen, och får Billyvind inte rätt där måste de alltså göra en egen inventering i sommar. För trots alla nederlag har företaget inga planer på att ge upp.

-Vi håller på så länge det behövs. Så länge det finns en halv chans, säger Agneta Paulsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus vindkraft – #dinröst

Mer i ämnet