Svalt intresse för ny vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att bygga nya vindkraftverk i Skåne minskar. Det som för fyra år sedan var somliga skånska kommuners hetaste valfråga, blir troligen inte lika aktuell i höst.

Älskade för sin förmåga att producera förnybar energi, men samtidigt avskydda för sitt utseende och surrande ljud. Få frågor har de senaste 20 åren rört upp såna känslor i den skånska folksjälen som vindkraftverken.

– Över hälften av Sveriges befolkning tycker att vi ska bygga ut vindkraften, Men om frågan omformuleras till om man ställer sig positiv till vindkraft i närheten av sin egen bostad kan det tänkas att svaret blir annorlunda, säger Karin Hammarlund på Skånes vindkraftsakademi.

Fokus miljö – #dinröst

Vindkraftsakademin är en ideell förening som vill verka för fler rationella och balanserade samtal om vindkraft i Skåne. Och man följer noga debatten och utvecklingen på området.

– Det finns ett stort behov av kommunikation och information för att förstå vad allt det här innebär, säger Karin Hammarlund.

Det senaste årets trend är tydlig. Allt färre vill bygga vindkraftverk i Skåne.

– För fem år sedan hade vi kanske femton tillståndsansökningar på år. Nu rör det sig bara om någon enstaka, säger Göran Fagerström, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Ett låg elpris och osäker utveckling kring de statliga subventionerna är två av förklaringarna till det sjunkande intresset. Men i en av Skånes mest vindkraftstäta kommuner har man fortfarande inte fått nog.

– Vi skulle nog kunna få plats med några verk till i kommunen, säger Cecilia Lind (S), kommunstyrelsens ordförande i Eslöv.

Eslöv var tidigt ute med vindkraft. Men nu råder stiltje även här.

– Det var bra att vi var så tidiga, vi slapp mycket av den elakartade debatt som följde sedan. Och vindkraften har varit lönsam för oss, säger Cecilia Lind.

En annan kommun, som inte slapp debatten, var Perstorp. Där var det vindkraftverksmotståndet som avgjorde valet 2010, till förmån för det parti som sa nej.

Den hållningen håller partiet Perstorps framtid fast vid även i år. Och att kommunerna måste vara med på tåget när ett vindkraftverk ska byggas har blivit allt tydligare de senaste åren.

– Även om ett ärende har fått grönt ljus i tillståndsprocessen så kan kommunerna gå in och stoppa det med sin vetorätt. Det kan kosta väldigt mycket pengar och resurser för projektörerna, och innebär en väldigt stor osäkerhet för dem som utvecklar vindkraft idag, säger Karin Hammarlund på Skånes vindkraftsakademi.

Men att kommunerna skulle blivit mer skeptiska till vindkraft de senaste åren tror man inte på akademin. Däremot att de som bestämmer vet mer nu än de gjorde förr.

– Man har samlat på sig mycket mer erfarenhet nu, om hur vindkraftverken påverkar djur, natur och människor. Medvetenheten har ökat de senaste åren, säger Anna Tibbelin på Skånes vindkraftsakademi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus miljö – #dinröst

Mer i ämnet