Christian Sonesson (M), kommunstyrelseordförande i Staffanstorp, säger att frågan om tiggeriförbud kommer att tas upp vid nästa fullmäktigemöte. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Vi kommer följa Vellinges exempel”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen att Vellinge kommun har rätt att införa tiggeriförbud ligger flera skånska kommuner i startgroparna att göra samma sak.

– Vi har sagt att vi följer Vellinges dom, det har vi sagt ända sedan länsstyrelsen upphävde deras beslut. Så vi kommer att följa Vellinges exempel och införa tiggeriförbud, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp.

Han berättar att kommunens jurister varit i tät kontakt med Vellinges och kommer att använda samma formuleringar som de använt.

– Eftersom vi är så pass väl förberedda så är det ganska enkelt. Det kommer ske på nästa kommunfullmäktige efter nyår, säger Christian Sonesson.

Flera kommuner positiva till tiggeriförbud

Förutom Staffanstorp vill nu Landskrona och Bromölla kommun försöka införa tiggeriförbud lokalt.

– Vi ska försöka införa ett förbud även i Landskrona, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Han räknar med att M och SD ställer sig bakom ett införande, men påpekar att han först måste titta på domen.

– Jag tycker dock att det är olyckligt att man inte har fått till ett nationellt ställningstagande, säger Torkild Strandberg.

I Bromölla tillträder Eric Berntsson (SD) som kommunstyrelsens ordförande och även han vill man försöka få till ett förbud.

– Vi tänker lyfta det så fort som möjligt i Bromölla. Jag tillträder inte förrän 1 januari, så vi får se hur saker går. Vi har lite annat att prioritera men det ligger i vår budget, säger Eric Berntsson (SD).

Inte aktuellt för alla

För andra kommuner är ett förbud mot tiggeri inte aktuellt, av varierande anledningar. I Östra Göinge är kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) positiv till möjligheten men säger att några tiggare inte synts till på länge, varför ett förbud inte är aktuellt i dagsläget.

Det finns också kommuner där de ledande politikerna är principiellt emot förbudet.

– Vi tänker inte införa detta i kommunen. Det handlar ju om människors lika värde, säger Torgny Lindau (PF), kommunstyrelsens ordförande i Perstorp.

Bjuvs kommunalråd är inne på samma linje.

– Personligen tycker jag att det är svårt att förbjuda att vara fattig och det är ju fritt att ge. Vi löser inte frågan genom ett förbud, säger Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.