Barn som är uppe sent och grannar som vänder på dygnet är några av de saker boende på Rosengård klagar på i coronatider. Foto: SVT

Fler klagomål på störande grannar under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

När fler tillbringar mer tid i hemmet under coronapandemin märks en ökning av antalet störningsärenden hos Rosengårds fastighets AB. Trångboddhet och att fler elever stannar hemma ses som en trolig orsak.

– Det är ovanligt tomt nu i coronatider. I vanliga fall är det här en plats där mycket folk rör sig under dygnets alla timmar, säger Petra Sörling, vd på Rosengårds fastighets AB.

Folk i området håller sig inomhus i större utsträckning nu under coronapandemin, något som i sin tur gör att man kanske irriterar sig mer på sina grannar än tidigare.

Coronavirus i Skåne

Dygnsrytmen förändras

För Rosengård fastighets AB har det sammanlagda antalet störningsärenden ökat med mer än 50 procent under coronapandemin jämfört med samma tid förra året. De allra flesta störningsärenden gäller barn.

– Det är ljudstörningar, barn som är uppe sent, dunkningar eller att man är uppe och lagar mat sent. Dygnsrytmen har förändrats i och med att man är hemma mer, säger Iman Ahmad, bosocial samordnare på Rosengårds fastighets AB.

Trångboddhet

Ledningen insåg tidigt att isolering under coronapandemin skulle kunna leda till att irritation.

– Det märktes tidigare här ute på Rosengård än hos mina andra kollegor i branschen, säger Petra Sörling.

Att det märktes snabbare här menar hon beror på att många bor trångt och att fler barn är hemma från skolan än i andra delar av Malmö.

Tålamod och förståelse

Att grannar irriterar sig mer på varandra just nu känns igen även hos Malmös största hyresvärd MKB, där antalet störningsärenden har ökat med drygt 10 procent.

– Ja, även vi har märkt av en ökning av att grannar klagar på varandra, det blir ju så när vi spenderar mer tid hemma. Vi uppmanar alla att vara extra tålmodiga och ha förståelse för varandra, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet