Nu går Öresundstågen två gånger i timmen vid rusningstrafik. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler tåg över sundet efter danskt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Danmark införde gränskontroller mot Sverige har det bara rullat ett tåg i timmen över Öresund. Efter ett danskt beslut kommer nu fler tåg rulla över sundet i rusningstrafik.

Sedan den 13 mars har tågtrafiken mellan Köpenhamn och Malmö varit begränsad till ett tåg i timmen. Anledningen är att Danmark delvis har stängt gränsen mot Sverige, och att dansk polis ansett att tågtrafiken behövts reduceras för att de ska hinna genomföra sina gränskontroller.

Två tåg i timmen

– Från och med idag kommer det rulla två tåg i timmen över sundet i rusningstrafik, säger Theresia Swanholm, Skånetrafikens presstjänst.

Coronavirus i Skåne

Anledningen är att den danska polisen beslutat sig för att tillåta fler tåg i rusningstrafik.

Fortfarande gäller samma regler som tidigare, det vill säga att man ska ha en särskilld anledning för att få resa in i Danmark. Gränskontrollerna kommer fortsätta ske på Kastrup där resenärerna tvingas kliva av tåget innan de får resa vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet