Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arta Rexhepi arrangerar många av aktiviteterna på Charlottesborg, något som sysselsatt unga och fått tryggheten att öka i området. Foto: Henrik Nordell

Ny mätning: fler känner sig trygga i Charlottesborg

Uppdaterad
Publicerad

Mindre skadegörelse och buskörning och färre narkotikabrott. Det är resultatet efter ett samarbete mellan polisen, kommunen och föreningarna i bostadsområdet Charlottesborg. Det senaste året har tryggheten ökat markant – enligt en ny trygghetsmätning.

Charlottesborg i Kristianstad står på polisens lista över utsatta områden. Det vill säga platser med en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Fler känner sig trygga

Tidigare år har det varit problem med bland annat buskörning, skadegörelse och narkotika. En ny mätning visar att det skett en förbättring. Dubbelt så många känner sig trygga med att gå ut sent på kvällen samtidigt som brottsligheten har minskat.

En som märker av det är Arta Rexhepi som både bor i området och håller i många ungdomsaktiviteter genom Skåneidrotten och Svenska Innebandyförbundet.

– Det har varit problem främst med narkotikaförsäljning när jag flyttade hit. Nu tycker jag att det är jättebra att bo här, lugnt och skönt. Det känns som att man har fått en gemenskap i området, säger Arta Rexhepi.

Ungdomar blir sysselsatta

En framgångsfaktor är samarbetet mellan myndigheter och föreningar. Ungdomar blir sysselsatta samtidigt som fler rör sig utomhus.

– Vi vill att folk ska röra sig i området, för det minskar kriminaliteten, säger Arta Rexhepi.

Polisen har ökat sin närvaro samtidigt som området patrulleras av väktare. Gäng som hängt i trappuppgångar blir störda av polisen och rapporteras för olaga intrång.

Har problemen flyttat till andra områden från Charlottesborg?

– En del av de problem som fanns på Charlottesborg har redan funnits i andra delar av kommunen. Narkotika är inte ett lokalt problem där ute, utan vi jobbar med det i andra delar av Kristianstad också, säger Martin Thornell, kommunpolis.

Se inslaget om Charlottesborg ovan.

Trygghetsmätningen i Charlottesborg

Visa

Totalt cirka 1 100 personer har svarat på enkäten om trygghet och utsatthet för brott i Kristianstad. Resultatet visar att bostadsområdet Charlottesborg har tredje högst så kallat problemindex, strax efter norra centrum och Gamlegården.

Trygghet: Förra året var det endast 22 procent som kände trygga ute sent på kvällen i Charlottesborg. Detta år har siffran ökat till 45 procent. Jämfört med flera andra delområden är det fortfarande en låg nivå, men det är enda platsen i Kristianstad där det skett en sådan stor förbättring.

Färre boende är rädda för speciella personer i området och färre avstår från att gå på sportaktiviteter. Oron för inbrott har också gått ner sedan mätningen år 2018.

Utsatthet: Mätningen visar att antalet narkotikapåverkade personer i Charlottesborg har minskat, men är fortfarande på den högsta nivån i Kristianstad. Färre boende reagerar på buskörning, färre kvinnor har blivit antastade och skadegörelse och stölder har minskat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer