Konstgräsplanernas granulater – ett stort miljöproblem. Foto: Foto: TT (Grøtt, Vegard Wivestad)

Flera kommuner stoppar konstgräsplaner – men Malmö bygger fler

Uppdaterad
Publicerad

De evigt gröna konstgräsplanerna släpper ifrån sig mikroplast som förorenar haven. Flera skånska kommuner stoppar därför nybyggen. Men i Malmö utökar man istället antalet konstgräsplaner.
– Ännu finns inte tillräckligt bra ersättningsmaterial, förklarar Thomas Sterner, avdelningschef på fritidsförvaltningen.

Konstgräsmattor tillverkas av uttjänta bildäck och när spelarna rör sig över planen lossnar småbitar och fastnar på skor och kläder. Vintertid, när planerna röjs från snö, hamnar massor av små gummibitar i högar utefter kanterna och riskerar i samband med snösmältningen att spridas ner i dagvattnet och vidare ut i havet, förklarar Petter Forkmark (MP), ordförande i miljönämnden i Lund.

-Det är de avgörande skälen till att vi stoppar nya konstgräsplaner i Lund.

Malmö anlägger fler

Politiker i Ystad och i Hässleholm har fattat samma beslut.

– Vi vill inte ha fler konstgräsplaner utan vi måste prova de nya materialen som kokos och korkflis, säger Christer Jönsson (M), ordförande i miljönämnden i Hässleholm.

I Malmö finns dock inga planer på att  stoppa utbyggnaden, istället utökas antalet konstgräsplaner från 21 till 23. De nuvarande konstgräsmattorna på Malmö IP och i Limhamns IP byts våren 2019 ut mot helt nya i exakt samma gummimaterial.

-De nuvarande är lite slitna för fotboll på allsvensk nivå, säger Thomas Sterner, avdelningschef vid fritidsförvaltningen. Men de får fortsatt liv i fem-sex år på andra planer i Malmö som idag saknar konstgräs.

Foto: TT

Alternativa underlag dyra

Det kommer sannolikt att dröja innan Malmö fattar beslut om att helt stoppa nybyggen av konstgräsplaner, säger Carina Svensson (S), ordförande i miljönämnden i Malmö.

– Idag är de alternativa underlagen som kokos och kork dyra. Och ett stopp för konstgräs innebär också att det blir svårare att utöva en aktivitet som är viktigt för många av våra ungdomar.

Miljöminister Karolina Skog (MP) råder kommunerna att gå samman för att sätta en hårdare press på tillverkarna av konstgräs.

-Det finns idag få aktörer som köper konstgräsplaner, så om de tillsammans ställer krav måste tillverkarna ta fram mer hållbara alternativ.

Bygga skyddsvallar och borsta av kläder

Naturvårdsverket utreder för nävarande också i samarbete med kommuner hur man ska förhindra att mikroplaster från de befintliga planerna sprids ut i naturen.

– Det handlar om att bygga skyddsvallar kring fotbollsplanerna, men också att borsta av kläder och skor så att man inte drar med sig gummipartiklar ut från planen, säger Petter Forkmark.(MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lund

Mer i ämnet