Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid de senaste stölderna har badgäster blivit av med smycken värda tiotusentals kronor. Hur tänker strandbesökare kring stölder? Se svaren i klippet. Foto: Anna Palmgren/SVT

Flera stölder på stranden – Lommapolisen: ”Lämna grejerna hemma”

Publicerad

Badsäsongen har knappt hunnit börja, men tjuvarna är redan ute på stränderna. Bara i Lomma har de fått med sig stöldgods till ett värde av tiotusentals kronor.

På fullpackade stränder kan det vara svårt att hålla koll på om tjuven tar något, säger kommunpolisen Håkan Persson i Lomma. Till Lomma beach flockas badgästerna under sommarmånaderna. Men redan under de två första värmeveckorna har fem stölder anmälts.

Varje år anmäls cirka 800 stölder på campingar och stränder i landet, enligt polisens statistik. Cirka 100 av dem anmäls i Skåne.

Men hur oroliga badgästerna är för att drabbas varierar.

– Jag är mer rädd för fiskmåsarna, säger Daniel Hidefält Thulin.

Se hur andra badgäster reagerar och hör polisen berätta vad som stulits hittills i klippet ovan. 

Polisen: Så skyddar du dig mot stöld på stranden

• Ta inte med saker som du inte absolut behöver på stranden. Lämna dyrbara grejer hemma.

• Låt en i sällskapet vara kvar på stranden och vakta sakerna medan de andra badar. Går inte det så fråga en strandgranne om hjälp med att vakta.

• Hjälps åt att hålla koll på stranden om det är någon som går omkring och verkar leta efter saker. Ring då polisen och berätta om iakttagelsen. Vid pågående brott, ring 112.

Källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.