Flyktingar fast i Malmö – oklart läge

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med de 200 flyktingar, som sitter fast i Malmö och inte får åka tillbaka till Danmark, har nu nått ministernivå.

– Vi kan inte ha en situation med våra grannländer där vi skickar personer fram och tillbaka, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

200 flyktingar sitter fast i Malmö. De vill tillbaka till Danmark, men där vill man inte ta emot dem.

Sverige inför gränskontroller

Oenigheten mellan Sverige och Danmark när det gäller flyktingmottagning tycks öka. Många flyktingar som kommer till Malmö vill nu vända tillbaka till Danmark när de får klart för sig att det inte finns tillräckligt med bostäder och att de inte kan använda Sverige som transitland för vidare resa till Norge eller Finland.

Höll dem kvar

Sedan Sverige införde gränskontroller har några personer skickats tillbaka över sundet varje dag. Men på torsdgen blev de så många att polisen höll dem kvar i Malmö tills en analys av reglerna blev klar.

Inrikesminster Anders Ygeman har idag tagit upp saken med sin danske kollega på ett möte i Bryssel.

– De människor som reser genom Danmark till Sverige utan att söka asyl kommer vi att direktavvisa till Danmark. Vi utgår från att Danmark uppfyller sina förpliktelser och tar emot dem. Det sker inte idag och därför tog jag upp det med den danske ministern. Han saknade kunskap om situationen och skulle återkomma till mig, säger Anders Ygeman (S).

”Vi följer bara reglerna”

Den danske rikspolisen skriver i ett pressmeddelande att de följer de regler som gäller.

– Det är oklart vad som konkret har skett, men rent generellt avvisar bara Danmark utlänningar till Sverge enligt reglerna i Dublin-fördningen. Det vill säga om de redan sökt asyl i Sverige. De som inte sökt asyl i Sverige blir behandlade enligt de regler som gäller i Danmark, säger polisdirektör Svend Larsen.

Enligt skånepolisens informatör Lars Förstell har ett okänt antal av de 200 asylsökande nu ångrat sig igen och valt att söka asyl i Sverige i den situation som uppstått.

– De har uppgett att de vill ordna sitt boende själva och har visat upp adresser där de kommer att vistas, säger han.

Samtal med Danmark

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman tog upp frågan om de flyktingar som inte tillåts komma tillbaka till Danmark med sin danske kollega vid fredagens EU-möte i Bryssel.

– Han saknade kunskap om situationen och skulle återkomma, sade Ygeman till SVT efter mötet.

Vad gäller eventuella danska gränskontroller överlåter Ygeman till den danska regeringen ”att fatta kloka beslut för Danmark”.

– Danmark måste naturligtvis göra sina egna val. Men den svenska regeringen är starkt tillfreds över att vi i torsdags i förra veckan införde gränskontroll och numer har betydligt bättre kontroll över vem som reser in och ut i Sverige, sade han på sin presskonferens i Bryssel.

– I ljuset av den senaste veckans händelser så tror jag att fler länder i EU funderar på om det åtminstone inte kortsiktigt är bra att ha kontroll över vilka som reser in, sade Ygeman.

Danmark vägrar

Men de danska regeringen säger blankt nej.

– Den förre svenske statsministern talade om att man skulle öppna sina hjärtan och det sades att Sverige var stort nog för alla att komma. Det har i sin tur skapat en situation där väldigt många människor söker sig genom Danmark för att ta sig till Sverige. Då är det ohållbart att i den situationen be Danmark att åta sig den här rollen (som gränskontrollant) för Sverige. Det kommer vi aldrig att göra, säger justitieminister Søren Pind i samband med ministermöte i Bryssel.

– Det låter ju vackert när Sverige först bjuder in alla världens flyktingar till landet, men när systemet sedan brakar samman vill de skjuta ansvaret vidare, säger Venstres talesperson i integrationsfrågor Marcus Knuth till danska TV2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet