Foto: Patrik Cegrini

Följ med på vildsvinsjakt i Dalby Söderskog

Publicerad

Vildsvinsstammen i Dalby Söderskog växer snabbt. På onsdagen arrangerades för första gången vildsvinsjakt i nationalparken och SVT Nyheter var med.

På onsdagen genomförde länsstyrelsen en jakt för att försöka decimera antalet vildsvin i Dalby Söderskog eftersom att de är så många växtligheten i nationalparken skadas.

Synen är förstås lätt paradoxal, ett jaktlag på bortåt trettiotalet deltagare gör sig redo att dra ut med hundar och skarpladdade vapen i ett annars noga fredat naturområde.

Men enligt Jörgen Nilsson på länsstyrelsen Skånes naturvårdsenhet går de cirka 20 vildsvinen i och kring Dalby Söderskog, strax utanför Lund, bli ett problem i parken och på de omkringliggande åkrarna.

Första jakten i Dalby

– Dessutom börjar djuren bli så många att de oroar besökarna i parken. Det är mot den bakgrunden vi genomför denna första jakt här i området, tidigare har vi fått göra samma sak i Söderåsens nationalpark och i Herrevadsklosters naturrerservat, berättar Jörgen Nilsson.

SVT Nyheter var förstås med när drevet gick, förskansade bakom erfarne skytten Anders Olsson och hans unge adept, barnbarnet Oskar Wallén.

– På sätt och vis har vi det farligaste passet, längst bort från drevet och de övriga jägarna. Det kan hända att redan påskjutna, skadade grisar kommer förbi här. De kan vara rejält arga och uppretade, berättar Anders.

Elvaårige Oskar: ”Om de kommer kan man skrika högt”

Elvaårige Oskar verkar dock inte låta sig skrämmas.

– Om de kommer rusande och inget annat hjälper, kan man alltid skrika högt. Och vifta ordentligt med armarna. Då brukar de vika av, förklarar han sakkunnigt.

Till all lycka behöver vi aldrig tillgripa några sådana knep. De få skott vi hör kommer på betryggande avstånd och via kommunikationsradion får vi rapporter om att två vildsvin fällts någon kilometer bort. Samtidigt står det klart att deltagarna i drevet har klara problem, merparten av grisarna vägrar helt enkelt att låta sig drivas ut på slättlandet till de väntande jägarna. Andra hittar snabbt luckorna mellan drevkarlarna och skyndar tillbaka in i den skyddande skogen.

– Det är kluriga och väldigt smarta djur, säger Oskar och hugger in på ännu en smörgås med prickig korv.

Han tillägger, mellan tuggorna:

– Det händer ofta att man inte får in ett enda skott, hur stort drev man än satt in.

Två svin fällda

Så även denna gång. Efter två och en halv timmes väntan på vårt alltmer snödränkta pass blåser jaktledarna av för dagen.

Jaktbytet stannar vid två avskjutna vildsvin.

– Ett hyggligt resultat. Man hade kanske hoppats att vi skulle fälla något djur till, men vi har i alla fall skrämt upp flocken. Kanske håller de sig borta från parken ett tag nu, och om två veckor genomför vi ytterligare en jakt, säger länsstyrelsens Jörgen Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.