Förbjud omskärelser – krav från moderat regionråd

Uppdaterad
Publicerad

Carl Johan Sonesson (M) landstingsråd tar nu ytterligare ett kliv i debatten om manlig omskärelse. Han ser helst att riksdagen helt förbjuder sedvänjan.

Igår berättade SVT Nyheter Skåne att Alliansen vill sätta stopp för skattefinansiering av omskärelser på pojkar.  Alliansen vill att regionen fortsatt ska erbjuda manlig omskärelse för att den ska utföras under betryggande former men att föräldrarna ska stå för hela kostnaden själva.

Omskärelserna utförs idag av Capio i Lund. Föräldrarma betalar en egenavgift på 1 800 kr. Om skattefinansieringen slopas kommer ingreppet kosta föräldrarna 6 000 kr under förutsättning att det utförs under narkos. Omskärelse med lokalbedövning är billigare.

Omskärelser i Skåne

Under onsdagskvällen fortsatte moderata regionrådet Carl Johan Sonesson att diskutera manlig omskärelse på sin Facebooksida.

”Bäst vore om riksdagen förbjöd ingreppen för omyndiga”, skriver han.

Här står religionsfriheten mot FN:s barnkonvention – varför tycker du att barns rättigheter är viktigare än religionsfrihet?

– Min utgångspunkt är att barnet är omyndigt. Det handlar om väldigt små barn. Man tillfrågar inte barnet och ingreppet är inte möjligt att återställa i efterhand.

”Har varit lite tyst”

– Utifrån liberal synpunkt menar jag att man själv ska få bestämma. Det är rimligt att man ska vänta till vuxen ålder och lagstitningen måste anspasas.

Debatteras omskärelser inom Moderaterna just nu?

– Jag tror att frågan kommer att blossa upp igen. Vi har partistämma nästa höst. Det har varit lite tyst de senaste åren men frågan var uppe på partistämman för cirka fyra år sedan.

Kommer du själv driva frågan inom Moderaterna?

– Jag brukar inte skriva motioner till partistämman men om det kommer ett förslag ska jag aktivt att argumentera i talarstolen för ett förbud. Jag ska vara aktiv i debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omskärelser i Skåne

Mer i ämnet