Visa alla (2)

Ny lag: Förbjudet att överge sin katt

Publicerad

Från och med 1 april träder en ny lag i kraft som bland annat förbjuder djurägare att överge sina tamdjur. Hårdare krav ställs också på djurägares kompetens att tillgodose sina tamdjurs behov.

På Djurens vänner i Kyrkheddinge bor ett 20-tal herrelösa katter. Varje år tar de emot runt 100 smådjur vars ägare inte längre vill eller kan ta hand om dem.

– Vissa djur är bortsprungna och hittar inte hem igen, men många blir utkastade för att folk inte tar sitt ansvar helt enkelt, säger Fredrik Malmgren som är styrelseordförande i Djurens Vänner.

Han berättar att de vissa morgnar hittar lådor med övergivna katter som någon lämnat utanför katthemmet under natten.

– En gång förra sommaren hittade vi totalt 13 katter, säger Fredrik Malmgren.

Den nya djurskyddslagen skärper kraven på djurägare. De behöver numera ha en viss kompetens för att kunna tillgodose djurens behov.

Ändrad sekretess

Den nya lagen fastslår även att det ska vara möjligt för socialtjänst och personal från hälso- och sjukvården att slå larm om de upptäcker att ett tamdjur far illla. Detta har inte varit tillåtet innan med hänvisning till sekretessen.

– Kattens och andra djurs status höjs i och med den nya djurskyddslagen, det är något vi har kämpat för i flera år, säger Fredrik Malmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer