Så här stod det i ett sms från en av flickorna till hennes lärare när skolan skulle börja. Nu döms hennes pappa ännu en gång för att ha fört bort henne och hennes syster. Foto: SVT Grafik

Man från Malmö förde bort döttrarna till Syrien – döms till fängelse för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-årige mannen är redan dömd för att ha fört sina döttrar, 12 och 15 år gamla, till Syrien mot deras vilja. Nu döms han igen för samma brott till ytterligare 1,5 års fängelse.

Det var i juni 2022 som mannen reste med sin döttrar till Turkiet, något som flickornas mamma gett sitt godkännande till. Vad hon inte visste, och absolut inte ville, var att han sedan reste vidare med dem till Syrien där han planerat att de skulle stanna. Själv återvände han till Sverige och lät släktingar ta hand om flickorna.

Nekade till brott

I tingsrätten nekade mannen till brott. Han sa att han inte alls planerat att flickorna skulle stanna i Syrien, men att han fått problem med säkerhetstjänsten och varit tvungen att åka tillbaka ensam för att kunna låna pengar för att komma ur en utpressningssituation.

Tingsrätten trodde honom inte. Mot hans berättelse stod bland annat att han fått en syrisk domstol att utfärda utreseförbud för en av flickorna och att han skrivit in båda i syriska skolor. Han döms till 1,5 års fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Så här rapporterade vi när pappan dömdes första gången för att ha fört bort flickorna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här stod det i ett sms från en av flickorna till hennes lärare när skolan skulle börja. Se mer om händelsen och domen i klippet. Foto: SVT Grafik

Greps igen

Under tiden i fängelset gjorde han ingenting, trots påstötningar, för att se till så att flickorna kunde komma tillbaka till Sverige, vilket de själva vill. Därför greps han omedelbart när han släpptes från fängelset och åtalades igen för samma brott. Flickorna är fortfarande kvar i Syrien.

Nu döms han alltså igen för samma brott. Han sa i den nya rättegången att han gjort allt för att få hem flickorna under den tiden han suttit fängslad. Men tingsrätten anser att åklagaren bevisat motsatsen och dömer honom ännu en gång till 1,5 års fängelse.

Hör polisassistenten Gabriela Pérez berätta mer om fallet och om hur polisen jobbar för att få hem bortförda barn:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisassistenten Gabriela Pérez berättar om hur polisen jobbar att få hem bortförda barn. Foto: Firas Razak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.