Johanna Nilsson medger att Kontrapunkt gick för långt när man hjälpte till med ett skenäktenskap. Foto: SVT

Föreningen erkänner: ”Vi gick för långt”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Kontrapunkt anklagas för att ha anordnat ett skenäktenskap, något de nu erkänner.

– Vi har hjälpt till med stöd och rådgivning till det, säger Johanna Nilsson från Kontrapunkt.

– Det här var en kamrat till oss som desperat ville ha hjälp med sin livssituation, och det ville vi hjälpa med, säger Johanna Nilsson.

Så ni har hjälpt till med skenäktenskap?

Anklagelserna mot Kontrapunkt

– Vi har hjälpt till med stöd och rådgivning till det.

Kvinnan som ingick i äktenskapet berättar för SVT att hon fick frågan om att ingå i ett skenäktenskap från Kontrapunkt, och att hon gjorde det för att hon ville hjälpa till.

”Det är inget vi kommer att göra igen”

Kontrapunkt menar att de ångrar det beslut de tog då, och att det är den enda gången de varit inblandade i ett skenäktenskap.

– I vår strävan att hjälpa vår medlem att ordna det och hjälpa hans bror, så gick vi för långt. Det var långt utöver vårt ansvar och det är inget vi kommer göra igen, säger Johanna Nilsson.

Anklagas för att ha utnyttjat arbetskraft

”Samir” anklagar Kontrapunkt för att ha tvingat honom att arbeta för fickpengar, som motprestation för att de hjälpte hans bror med ett skenäktenskap.

– Det stämmer inte, han har arbetat på Kontrapunkt och bad oss om hjälp för att han ville vara engagerad och trodde på det vi gjorde, säger Johanna Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Mer i ämnet