ABF:s granskning visar att Kontrapunkt inte skilt på studiecirkelverksamheten och föreningsverksamheten. Foto: SVT

Granskningen visar: Kontrapunkt använde bidragspengar fel

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbundet ABF har granskat kulturföreningen Kontrapunkt i Malmö efter tips om att allt inte stod rätt till i föreningen. Nu är granskningen klar och den visar att pengarna, som ABF betalat ut, gått till fel saker.

Kulturföreningen Kontrapunkt har pausat sin verksamhet i Malmö. Tidigare medlemmar i föreningen har berättat för SVT Nyheter Skåne om arrangerade skenäktenskap, bidragsfusk och sektliknande förhållanden i föreningen. Detta resulterade i att ABF Malmö och Malmö stad började granska föreningens verksamhet.

ABF är nu klar med sin granskning.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

– Det kommer att bli en förlust för ABF Malmö det här, säger Åsa Sandström, chef för ABF i Malmö.

Kontrapunkt har i flera år fått bidrag från ABF för att driva folkbildande studiecirklar. Föreningen har även haft en social verksamhet för hemlösa och flyktingar.

– Vi har upptäckt att föreningen har varit alltför generell, så vi kan inte skilja på vad som är föreningsverksamhet och studiecirkelverksamhet, säger Åsa Sandström.

Slarv med pengar

Åsa Sandström tilläger att ABF kommer att stryka Kontrapunkts studiecirkelverksamhet de senaste tre åren och de pengar som ABF Malmö har fått från Malmö stad och ABF centralt till denna verksamhet ska betalas tillbaka.

– Jag vet ännu inte hur mycket pengar det rör sig om men vi ska betala tillbaka pengarna till de som ger oss anslag, säger hon.

Kommer ni att kräva pengarna tillbaka från Kontrapunkt?

– Vi har inte hittat ett sätt att lösa det eftersom föreningen inte existerar i den form som de har gjort.

Är det ett missbruk med offentliga medel som har skett i det här fallet?

– Det är mer slarv och oaktsamhet än missbruk. Slarv från föreningen och missriktad kraft från oss, säger Åsa Sandström.

SVT Nyheter Skåne söker företrädare för Kontrapunkt för en kommentar.

Omsatte miljonbelopp

Kontrapunkt har, enligt kulturförvaltningen i Malmö, omsatt två-tre miljoner kronor per år. Föreningens verksamhet har i huvudsak finansierats med bidrag och donationer.

Studieförbundet ABF var varit den största finansiären.

Även Malmö stad granskar verksamheten inom Kontrapunkt och betalar i år inte ut några pengar till föreningen.

Kontrapunkt har även fått bidrag från EU till sin volontärverksamhet. Det rör sig om cirka 900 000 kronor mellan åren 2015 och 2018.

I början av 2020 granskade SVT Nyheter Skåne Kontrapunkts verksamhet. Ansvariga i föreningen medgav då att man hjälpt till att arrangera skenäktenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Mer i ämnet