– De har inte genomfört det de ansökt om bidrag för, säger ordföranden Frida Trollmyr (S). Foto: SVT

Kontrapunkt krävs på 327 000 av Malmö stad

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stads kulturnämnd beslutade på onsdagseftermiddagen att kräva tillbaka hela fjolårets bidrag till kulturföreningen Kontrapunkt. Det handlar om 327 000 kronor – pengar som skulle gått till aktiviteter som inte genomförts.

– De har inte genomfört det de ansökt om bidrag för, säger ordföranden Frida Trollmyr (S). 

Alla partier utom Vänsterpartiet röstade för ett återkrävande. Vänstern yrkade i stället på en återremiss, för att få ett bättre beslutsunderlag. 

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Enligt Frida Trollmyr har Kontrapunkt haft en dialog med tjänstemännen under året. 

Ska överklaga beslutet

– Föreningen har inte sagt att man inte kommer att genomföra de aktiviteter man planerat. I stället har man hävdat att sammankomsterna ska genomföras. 

När pengarna ska vara återbetalda är i nuläget oklart.

– Det är absurt att kräva tillbaka de pengar som gått till precis det som pengarna skulle gå till, säger Samuel Eiriksson, ansvarig för Kontrapunkts Kreativa Verkstäder. Foto: SVT

– Det är absurt att kräva tillbaka de pengar som gått till precis det som pengarna skulle gå till: att återuppbygga en plats för kreativitet, skapande, folkbildning och återbruk öppet för hela Malmö. säger Samuel Eiriksson, ansvarig för Kontrapunkts Kreativa Verkstäder i en kommentar till SVT.

– Kommunens kulturstödsenhet kommunicerade väldigt tydligt under förra året att de inte kunde ge extra stöd till flytten och återuppbyggnaden, men att verksamhetsstödet var att ses som ett stöd till återuppbyggnaden så att verksamheten kunde komma igång igen.

Kontrapunkt tänker överklaga kulturnämndens beslut.

”Skadar hela kollektivet”

Även studieförbundet ABF har beslutat frysa bidraget till Kontrapunkt i väntan på en granskning av föreningens studiecirkelverksamhet.

– Det är tråkigt när sådant här händer. När kommunen ger stöd till kulturlivet bygger det på en ömsesidig tillit. Detta skadar tyvärr hela kollektivet, säger Frida Trollmyr.

SVT Nyheter Skåne har granskat föreningen Kontrapunkt de senaste veckorna. Se klippen här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Mer i ämnet