ABF ska granska Kontrapunkts studiecirkelverksamhet. Foto: SVT

Studieförbund stryper bidragen till Kontrapunkt

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbudet ABF kommer tills vidare inte att betala några pengar till kulturföreningen Kontrapunkt i Malmö.

– Vi har tillsatt en utredning och så länge vi granskar föreningen betalar vi inte ut några pengar, säger Åsa Sandström, ombudsman och chef för ABF i Malmö.

Kulturföreningen Kontrapunkt i Malmö har hittills fått bidrag från Malmö stad till sin verksamhet. Detta bidrag kommer inte att betalas ut under 2020, som SVT Nyheter tidigare har rapporterat om.

Nu har studieförbudet ABF beslutat att förbundet centralt ska granska den studiecirkelverksamhet som Kontrapunkt fått finansierad av ABF i Malmö.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

– Om vi får höra talas om fusk eller liknande i en förening gör vi en utredning. Vi är rädda om pengarna och folkbildningen, säger Åsa Sandström.

Hon säger att ett par personer har hört av sig till ABF i Malmö och berättat om vad de uppfattar som felaktigheter i Kontrapunkts studiecirkelverksamhet.

– Om någon säger att det inte står rätt till kontrollerar vi detta.

Hur går kontrollen till?

– Det vill jag inte gå in på. Jag vill inte föregripa utredningen som kommer att bli klar senare i vår. Tills den är klar får Kontrapunkt inga pengar av oss, säger Åsa Sandsröm.

Fler kan höra av sig

Åsa Sandström säger att hon vill ha en snabb och konkret utredning. Hon vet dock inte när utredningen kommer att vara klar.

– De som har någonting att berätta får gärna höra av sig till oss, säger hon.

Hur lång tillbaka i tiden går er granskning?

– Vi brukar titta tillbaka tre år i tiden. Jag vet inte om vi ska gå ännu längre tillbaka i det här fallet, säger Åsa Sandström.

Hur mycket pengar har ni gett till Kontrapunkt i Malmö?

– Det vill jag inte uttala mig om, säger Åsa Sandström.

Kontrapunkt vill inte uttala sig

Kontrapunkt svarar via mejl till SVT Nyheter Skåne:

”Då en granskning av vår verksamhet inletts, ligger vårt fokus just nu på säkerställa att verksamheten inte ska påverkas ytterligare, så att de som omfattas av verksamheten inte ska drabbas. Vi delar varje vecka ut två ton matsvinn till behövande familjer i Malmö och tillhandahåller mat till värmestugan för hemlösa. Vi vill gärna besvara frågor som finns och ber om att få göra det när den externa granskningen är klar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Mer i ämnet