Kontrapunkt riktar in sig på människor som är i utsatta situationer, menar flera tidigare medlemmar. Foto: SVT

”Det är en sekt” • Före detta medlemmar beskriver Kontrapunkt

Uppdaterad
Publicerad

Flera före detta medlemmar anser att Kontrapunkt utvecklats till en sekt, där människor blivit isolerade och skuldbelagda. De som valde att lämna föreningen blev utfrysta.

Kulturföreningen Kontrapunkt har som motto ”Med kulturen som redskap”. Föreningen startade för drygt tio år sedan och beskriver målet med sin verksamhet så här på sin hemsida:

”Vi ville bygga en plats, som kunde bygga en rörelse som förändrar världen. Kontrapunkt skulle vara öppet för alla, för människor från diverse bakgrunder och samhällsgrupper – en plats för möten mellan konstnärer, aktivister och andra Malmöbor.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Kontrapunkt beskrivs idag av flera före detta medlemmar och anställda som någonting annat än en demokratisk ideell förening.

– Jag vet inte vad som skulle känneteckna Kontrapunkt som en förening, däremot finns det mycket som kännetecknar Kontrapunkt som en sekt, säger, ”Ida”.

Vad menar du med sekt?

– Manipulation, härskarteknik, skuldbeläggande och isolerande av människor som skulle komma ut i det svenska samhället men som blivit fast på Kontrapunkt.

Avhoppare blev utfrysta

”Sara” valde att lämna Kontrapunkt efter mindre än ett år men berättar att det föregicks av möten där andra i föreningen förklarade för henne varför hon inte fick ifrågasätta ideologin. På dessa möten fördes protokoll över vad som blev sagt och Sara tyckte det var väldigt obehagligt.

– Kontrapunkt som organisation är väldigt giftig. Man skulle helst inte ifrågasätta den ideologi som råder inom föreningen. Om man gjorde det blev man utfrusen, säger ”Sara”, som gick med som volontär i Kontrapunkt i samband med flyktingkrisen 2015.

Toppstyrd organisation

”Lucas”, som arbetade i flera år för Kontrapunkt, säger att han efter en tid började ifrågasätta vad det var för ideologi som fanns i föreningen.

– Jag har läst och sett filmer om sekter och kan säga att Kontrapunkt är väldigt mycket som en sekt. Vissa personer lyfts upp och andra får göra det hårda och farliga arbetet, till exempel att vara nattvakt vid en värmestuga, säger Lucas.

Han valde att lämna Kontrapunkt eftersom han inte kunde se vart ideologin var på väg.

Utsatta människor utnyttjas

Iain Dace var medlem i Kontrapunkt i många år.

– Det är en kultur av att det inte går att lita på polisen, Migrationsverket, Malmö Stad, säger Iain Dace.

– Det handlar om människor som är i utsatta situationer. Det är den typen av människor som Kontrapunkt riktar in sig på. De tror att de inte har något annat val. De tror att Kontrapunkt är det bästa som kommer att hända dem i det svenska samhället, säger Ida.

Ida, Lucas och Sara är fingerade namn.

Kontrapunkt har fått möjlighet att kommentera kritiken men svarar i mejl att de avstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Mer i ämnet