På en inspelning som SVT har tagit del av visar det sig att det fanns flera tänkbara brudarna inom Kontrapunkt. Foto: TT/SVT

Kontrapunkts skenäktenskap: ”Sara” ville ställa upp som brud

Publicerad

Flera unga kvinnor med koppling till Kontrapunkt tillfrågades om de kunde ställa upp som brud åt en libanesisk man som ville flytta till Sverige.
– Jag såg det som en självklarhet att hjälpa till, säger Sara, som egentligen heter någonting annat.

I samband med flyktingkrisen 2015 gick Sara med som volontär i Kontrapunkt. Hon hjälpte till när föreningen delade ut mat och kläder åt flyktingar. Hon blev vän med Samir, som då arbetade hos Kontrapunkt.

Han frågade efter en tid henne om hon ville gifta sig med hans bror som ville flytta från Libanon och bosätta sig i Malmö.

Brodern hade tidigare ingått ett skenäktenskap med en svensk kvinna i Libanon, också hon aktiv inom Kontrapunkt, men äktenskapet upplöstes. Samir var på jakt efter en ny kvinna som kunde gifta sig med brodern.

Äktenskap som väntjänst

– Jag såg det som ett sätt att hjälpa till så de kunde vara tillsammans, säger Sara.

Fick du någon ersättning?

– Nej, det fick jag inte.

Hade du några betänkligheter och funderade du på om det var lagligt?

– Det är klart jag gjorde men jag tyckte det var en självklarhet att hjälpa till eftersom jag är svensk medborgare och kan göra så här, säger Sara.

Fler brudar i äktenskapskarusellen

En inspelning som SVT Nyheter har tagit del av visar att Sara och kvinnan som gifte sig i Libanon inte var de enda tänkbara brudarna inom Kontrapunkt. Av inspelningen framgår att en tredje kvinna var aktuell för giftermål.

Kontrapunkts talesperson Johanna Nilsson är i efterhand ångerfull och menar att föreningen gick för långt i sin äktenskapsförmedling.

– Vi tycker inte det här sättet är ett rimligt steg att ta. Det finnas massor av saker man kan göra för att stötta varandra utan att gå till den här extremen, säger Johanna Nilsson.

Äktenskapsplanerna rann ut i sanden när Samir lämnade föreningen.

Se mer i klippet ovan och hör också delar av ett samtal som Kontrapunkts talesperson Johanna Nilsson har med en släkting till Samir om kvinnor som kunde vara aktuella för ett äktenskap med brodern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Mer i ämnet