Kontrapunkt anklagas för att ha arrangerat skenäktenskap, och utnyttjat arbetskraft. Foto: SVT

Föreningen Kontrapunkt anklagas för skenäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar i föreningen Kontrapunkt i Malmö har hjälpt till att arrangera skenäktenskap i syfte att ordna uppehållstillstånd. En man som tidigare jobbat för Kontrapunkt hävdar att kulturföreningen tvingat honom att arbeta för fickpengar och hjälpt till med hans brors skenäktenskap.

Mannen, som vi kallar Samir, kom till Sverige 2011. Han jobbade hos kulturföreningen Kontrapunkt i Malmö, som bland annat arbetar med att hjälpa flyktingar och hemlösa. När Samir berättade om familjens svåra situation i Libanon bestämde sig medlemmar i Kontrapunkt för att de skulle hjälpa hans bror att komma till Sverige.

– Vi gjorde en överenskommelse som innebar att jag och min bror skulle arbeta för Kontrapunkt tills han fick sitt medborgarskap, säger Samir.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

För att brodern skulle kunna bosätta sig i Sverige skulle han ingå ett skenäktenskap med en svensk kvinna. Samir menar att Kontrapunkt hjälpte till att arrangera äktenskapet. En ung svensk kvinna från föreningen åkte 2015 till Libanon och gifte sig med brodern.

– Äktenskapet fungerade inte så istället ordnade Kontrapunkt ett visum åt min bror så han kunde arbeta som volontär i föreningen, berättar Samir.

Känner sig hjärntvättad

Samir hävdar att det i överenskommelsen ingick att han och hans bror skulle arbeta åt Kontrapunkt, men Samir ville dra sig ur när brodern kom till Sverige. Han tyckte lönen var för låg och han ifrågasatte arbetsvillkoren och ideologin i föreningen.

– När min bror kom till Sverige blev det svårare för mig att lämna Kontrapunkt. Jag sa att jag inte ville stanna. Jag blev hjärntvättad.

Han tillägger att han kände sig stressad och manipulerad.

– Denna överenskommelse förändrade mitt liv. De hade makt över mig. Jag kände mig utnyttjad, säger Samir. 

Om sin egen roll säger Samir att han ångrar att han ingick överenskommelsen med Kontrapunkt som innebar att hans bror ingick ett skenäktenskap.

Medger skenäktenskap

Kontrapunkt förnekar att Samir skulle ha blivit ekonomiskt utnyttjad och tvingad att jobba för föreningen som en del i uppgörelsen för att brodern skulle få hjälp.

Däremot medger Kontrapunkts företrädare Johanna Nilsson föreningens inblandning i skenäktenskapet.

– Vi gick för långt, säger hon.

Migrationsverket kan avslå en asylansökan om myndigheten upptäcker att ett skenäktenskap har ingåtts för att få stanna i Sverige. Båda parter som ingått ett skenäktenskap kan dömas för brott mot utlänningslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Mer i ämnet