Foto: SVT/Malmö stad

Kontrapunkt riskerar återbetalningskrav från Malmö stad

Uppdaterad
Publicerad

Kontrapunkt kan tvingas betala tillbaka kulturbidraget föreningen fick av Malmö stad förra året. Det rör sig om 327 000 kronor.

– De har inte gjort vad de har sagt att de ska göra i sina kulturverkstäder, säger Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden i Malmö.

När kulturnämndens arbetsutskott hade sammanträde på torsdagen föreslog tjänstemän, som tittat på Kontrapunkts verksamhet 2019, att föreningen inte ska få något bidrag 2020.

 – Kontrapunkt har brustit i sin redovisning och inte genomfört det som de sökt pengar för, därför kommer vi inte att ge dem något bidrag i år, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden i Malmö.​

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Hon säger att det redan 2018 fanns tveksamheter kring hur kulturbidraget hade använts.

Inget bidrag i år

– De fick pengar 2019 men de får inga i år, säger Frida Trollmyr.

Formellt ska beslutet tas på kulturnämndens sammanträde den 29 januari men det fanns inga invändningar mot tjänstemännens förslag på arbetsutskottets mötet.

– Det är skattemedel vi har att göra med. Om de har använt bidraget till annat än vad det var avsett för blir de återbetalningsskyldiga, säger Frida Trollmyr.

Enligt Kontrapunkt har bidragspengarna använts till hyra och uppbyggnad av en lokal som ska rymma deras nya kulturverkstäder.

– Vi har lämnat redovisningar om återbyggnadsprocessen av Kontrapunkt inklusive verkstäderna löpande under året. Som vanligt lämnar vi in den kompletta redovisningen, granskad av auktoriserad revisor i maj, säger Johanna Nilsson, företrädare för Kontrapunkt.

Skenäktenskap utan betydelse

Frida Trollmyr säger att de senaste dagarnas uppgifter om ett skenäktenskap, som medlemmar i Kontrapunkt, har varit med och arrangerat, inte har påverkat politikernas beslut.

– Jag har sett denna och andra uppgifter i media men vill inte kommentera dem eftersom jag inte är insatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anklagelserna mot Kontrapunkt

Mer i ämnet