Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Björnstig, professor emeritus i katastrofmedicin, är kritisk till att dubbeldäckare används i kollektivtrafiken. Hör honom berätta varför i klippet. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Professor dömer ut dubbeldäckare i kollektivtrafiken: ”Bör väljas bort”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen välte en dubbeldäckare på väg E22 utanför Hörby och sex personer fördes till sjukhus. Nu menar professorn Ulf Björnstig att de höga bussarna bör väljas bort i kollektivtrafiken. Kritiken grundar sig i att bussarna är instabila vid hård vind och halt väglag.

Sex personer fick föras till sjukhus, varav fyra var allvarligt skadade, efter att en regionbuss halkat av vägen på E22 utanför Hörby under fredagen.

Ulf Björnstig, professor emeritus i katastrofmedicin, har forskat på trafikskador större delen av sitt liv. Han är nu kritisk till att allt fler bussbolag använder sig av dubbeldäckare i kollektivtrafiken.

– Vind och halt väglag är ingen bra kombination för dubbeldäckare, säger Ulf Björnstig.

”Som en osynlig hand”

Han menar att bussarnas höga tyngdpunkt gör att de riskerar att välta vid hårda väderförhållanden så som vind och halka.

– Jag har intervjuat förare som har drabbats av det här och de säger att det är som en osynlig hand som tar tag i bussen, säger Ulf Björnstig.

Skånetrafiken: Säkert att åka

Enligt Saman Tondnevis, affärsområdeschef på Skånetrafiken, är det säkert att åka med dubbeldäckare men han menar att hastigheten behöver anpassas efter vädret.

– Dubbeldäckare har begränsningar när det gäller vindhastighet där vi ska sänka vår hastighet när det är väldigt starka vindar, Saman Tondnevis, affärsområdeschef på Skånetrafiken.

Nu ska Skånetrafiken utreda vad som har hänt och hur de kan säkerställa att liknande olyckor inte sker igen.

Fredagens olycka är den enda Saman Tondnevis känner till av det här slaget i Skåne. Men redan i januari 2017 blåste tre dubbeldäckare av vägen på E22 utanför Hörby under samma dag när hårda vindar slog till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.