Malmös nya konstmuseum kan placeras vid Triangeln. Foto: SVT

Förslaget: Här vill Malmö bygga nytt konstmuseum

Publicerad

I veckan blev det klart att kulturförvaltningen kommer att rekommendera Malmös beslutande politiker att placera ett nytt konstmuseum i innerstaden. Det beslutet baserar man på en fördjupande studie Malmö stad beställt från Wingårdhs arkitektfirma.

Baserat på utredningen drar Kulturförvaltningen slutsatsen att ett cityläge ger mest effekter för ett nytt konstmuseum i Malmö. Man pratar om synergier, en effekt där olika verksamheter kan dra nytta av att de ligger nära varandra.

–  Det handlar om det som finns i en citykärna i termer av till exempel hotell och restauranger. Ett nytt konstmuseum kan absolut ligga i Rosengård, det finns olika raster man kan lägga på det här. Det här är styrgruppens värdering och politikerna kan komma fram till helt andra slutsatser, säger Malmö stads kulturdirektör Pernilla Conde Hellman.

”Varför inte Rosengård?”

Flera av de Malmöbor SVT pratar är skeptiska till valet av centrala Malmö.

– Det är redan så mycket vid Triangeln. Varför inte Rosengård? De kan väl få nått, säger Elisabeth Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.