Från och med lördag kan resenärer åka charter från Malmö Airport. Foto: Fanny Berg

Första charterflyget lyfter från Sturup efter coronakrisen

Publicerad

På lördag kan över 200 resenärer flyga charter direkt till Spanien från Malmö. Det är det första charterflyget från Malmö sedan coronakrisen tog fart.

– Ett plan i veckan kommer att lyfta resten av sommaren, säger Tobias Magnusson, ställföreträdande flygplatschef på Malmö Airport.

De första fem månaderna på året tappade Malmö Airport 97 procent av sin flygtrafik.

Men under juni och juli har allt fler valt att flyga från och till Malmö.

– Vår flygtrafik har ökat och nu har vi tappat cirka 67 procent, så det ser lite bättre ut för oss, säger Tobias Magnusson, ställföreträdande flygplatschef på Malmö Airport.

Och trots ökningen är flygplatsen nästan helt tom på människorna.

– Man saknar passagerarna. Det har varit en annorlunda tid, säger Emma Kristoffersson, som arbetar i informationsdisken.

Ett charterflyg i veckan

Och på lördag är det premiär för det första charterflyget sedan pandemins start. Flyget är en Airbus 321 och rymmer 220 passagerare.

Tror ni på förbättrade siffror nu när chartertrafiken går igång?

– Det är framförallt inrikesresorna som gjort att vi har bättre siffror. Men självklart hoppas vi ta igen allt vi förlorat nu när folk vill börja resa utomlands, säger Tobias Magnusson.

Under sommaren kommer ett charterflyg i veckan att gå till Palma från Malmö. Och de som vill resa till Grekland med charter får vänta ett tag till.

– Först i september kommer charter till Grekland att vara igång, som det ser ut just nu, säger Tobias Magnusson.

Personal fortsatt permitterad

Personal på Malmö Airport är fortfarande permitterad i olika omfattningar.

– Det kommer inte förändras bara för att chartern kommer igång. Vi har dock sett en stor ökning på inrikes-resor och vi ser hela tiden över vilka permitteringar som kan justeras, säger Tobias Magnusson.

På Malmö Airport rekommenderas alla resenärer att bära munskydd.

– Man kan köpa munskydd här på plats, säger Tobias Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.