Försvarsmakten ställer in övningen Aurora 20 på grund av coronaviruset. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Försvarets övning Aurora skjuts upp – 25 000 deltagare berörs

Uppdaterad
Publicerad

Nu beslutar det svenska försvaret att skjuta upp övningen Aurora 20 med anledning av coronaviruset. 25 000 deltagare skulle ursprungligen delta i övningen.

– Vi har sett att förutsättningarna har blivit sämre och sämre och vi har kommit fram till att vi ska omplanera den stora övningen, säger Johan Svensson, produktionschef på Försvarsmakten.

Han tillägger att beslutet har vuxit fram och att det tagits delbeslut den senaste veckan. Flera av de tolv länder som sagt att de skulle delta har hoppat av övningen.

– Vi gör det för att minsta smittspridningen i samhället och minska belastningen på samhället och minska risken för en större smitta inom Försvarsmakten, säger Johan Svensson.

Skulle pågå en månad

Aurora 20 skulle pågå mellan den 11 maj och 4 juni i år, framför allt i Skåne och Blekinge. Den skulle bli den största repetitionsövningen på över 20 år. Omkring 25 000 deltagare varav 3 000 från andra länder skulle delta i övningen.

När övningen kommer att genomföras är inte bestämt men det blir tidigast nästa år.

Kostnaden för Aurora 20 beräknades till cirka 660 miljoner kronor.

Flera aktiviteter ställs in

Försvarsmakten har med anledning av risken för smittspridning även ställt in värnpliktigas repetionsutbildningar, hemvärnsövningar och civilförsvarets medverkan i övningar under våren.

– Det kommer heller inte bli några civila inslag i våra övningar och inte några internationella partners, säger Johan Svensson.

Helt kommer försvarsmakten inte att ställa in sin övningsverksamhet under våren.

– Vi kommer så långt det finns förutsättningar att genomföra lokala slutövningar med inneliggande värnpliktsomgångar före sommaren, säger Johan Svensson.

Han säger att de även har beredskap att hjälpa till i civilsamhället om det finns behov av Försvarsmaktens insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.