SVT:s reporter reder ut en av de nya teknikerna i 5G-nätet. Foto: SVT

Framtidens internet snart här – grunden tas fram i Lund

Publicerad

Vi vill kommunicera mer och mer med varandra och våra uppkopplade prylar, men nätet blir trögare och trögare. Framtidens internet kommer att behöva en helt ny sorts kapacitet, och en av de tekniker som ligger till grund för detta utvecklas i Lund.

Tekniken kallas Massive MIMO. Den går ut på att man på en basstation istället för en handfull antenner, som det ser ut idag, använder hundratals.

De hundratals antennerna på nära håll. Foto: Sofia Ekhem
Fiberutbyggnaden i Skåne

– Då kan man få in många, många fler användare i sitt system, säger Ove Edfors, professor i radioteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

Det speciella med tekniken är att antennerna riktar informationen direkt till mottagaren, vilket är mycket mer energieffektivt än hur det fungerar idag. Detta gör att mer information kan skickas på samma energiförbrukning.

Samma eller mindre energi

Trots att 5G ska klara av 1000 gånger så mycket som dagens 4G jobbar man nu med att ta fram teknik så att energiförbrukningen inte kommer att överstiga dagens.

Ove Edfors professor i radioteknik LTH Foto: Sofia Ekhem

– Man satsar på att energiförbrukningen ska vara på samma eller lägre nivå än den är idag, säger Ove Edfors.

Klimataspekten är något som finns med hela tiden när framtidens teknologi utformas, menar han.

Framtiden – allt kommer att vara uppkopplat

Enligt Ove Edfors räknar man med att det i snitt kommer att gå 20 uppkopplade prylar per person på jorden. Det kommer att kräva betydligt högre kapacitet på nätet.

– Det är fantastiska siffror. Den här övergången kommer att komma gradvis, säger Ove Edfors.

När allt är uppkopplat blir samhället mer sårbart. Därför behöver man se till att det inte bara finns en större kapacitet, utan också en hög tillförlitlighet och stabilitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiberutbyggnaden i Skåne

Mer i ämnet