Frias från våldtäkt trots kvinnans nej

Uppdaterad
Publicerad
Kvinnan sa nej gång på gång och mannen medger att han använt visst våld. Ändå frias han från våldtäkt.

Båda parter är tämligen överens om vad som hände i en lägenhet i Lund en natt i november. Båda uppger att de till en början smektes och kysste varandra och att det var ömsesidigt.

Men när mannen skulle penetrera henne uppger kvinnan att hon ångrade hon sig och började protestera. När hon började skrika höll han för hennes mun och näsa så att hon inte kunde andas.

Den 27-årige mannen medger att han hört kvinnan upprepa sitt nej flera gånger och att han använt visst våld. Han medger också att han hållit för hennes näsa och mun.

Men det som kvinnan beskriver som en desperat kamp för att få mannen att sluta kallar han för dominanssex. Kvinnans nej uppfattade han som en rimlig del av det sexuella spelet, liksom minst en örfil och slag på kvinnans rumpa.

Och eftersom kvinnan tidigare under kvällen sagt att hon liksom mannen ”gillar själviskt sex”, upplevde 27-åringen att de var överens.

Sprang från lägenheten

Efter samlaget sprang kvinnan från lägenheten utan att hinna få med sig alla kläder. I upprivet tillstånd mötte hon en cyklist som lånade henne en jacka och ringde 112.

Av domen framgår att både den anklagade 27-årige mannens och kvinnans berättelser till stora delar stämmer överens och att de båda är tydliga, levande och detaljerade i sin beskrivning av händelsen.

Tingsrätten slår också fast att det objektivt sett är bevisat att mannen tvingat kvinnan till samlag med våld. Däremot anser tingsrätten att det inte går att slå fast att han haft uppsåt till det.

”Det kan inte anses ställt bortom varje rimligt tvivel att han haft uppsåt att med våld tvinga kvinnan till samlag eller annan jämförlig handling”, skriver tingsrätten i domen.

I efterspelet har kvinnan lidit av svår ångest och även varit inlagd på psykakuten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet