• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet.

Professor ifrågasätter våldtäktsdom

Uppdaterad
Publicerad

Den friande domen mot en man som misstänkts för våldtäkt i Lund har rört upp många känslor. Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet ifrågasätter nu hur begreppet rättssäkerhet används i fallet.

Domen bygger på mannen och kvinnans egna berättelser, som i stort stämmer överens med varandra.

Samlaget innehöll inslag av våld, och kvinnan upplevde sig utan makt att avbryta.

Lundavåldtäktsdom

Det frågan gällt är huruvida mannen haft uppsåt att våldta kvinnan eller inte.

”Det kan inte anses ställt bortom varje rimligt tvivel att han haft uppsåt att med våld tvinga kvinnan till samlag eller annan jämförlig handling”, skriver tingsrätten i domen.

Att döma mannen för våldtäkt skulle enligt tingsrätten vara rättsosäkert. Men vad Håkan Hydén vänder sig mot är vems rättssäkerhet det i så fall tas hänsyn till.

”Man skulle ju på samma sätt kunna hävda, att råder det tveksamheter måste domstolen i denna typ av fall i rättssäkerhetens namn döma till fängelse, framför att låta en kvinnas livslånga lidande förbli opåtalat.”, skriver Håkan Hydén i tidningen Dagens juridik.

Flera reaktioner på domen

* ”Om samtyckeslagstiftning hade funnits så skulle han antagligen ha blivit fälld, tror mediedebattören Sofia Mirjamsdotter i Metro.

* ”Nej som kunde vara ja. Våld som kanske var lek. Spel där ingen behöver veta reglerna”, kommenterar Kerstin Wiegl i en krönika i Aftonbladet.

* ”Hon har goda chanser att få en ändring i högre instans”, säger advokatten Elisabeth Massi Fritz i Kvällsposten.

* ”Råder det tveksamheter så måste vi i rättssäkerhetens namn fria”, säger domaren Ralf G Larsson till Kvällsposten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet